Pénz- és tőkepiac

Nagyobb összeghez jut az UniCredit

Jó hírekkel fogadhatja az olasz UniCredit ma Londonban a stratégiai tervei meghallgatására összehívott piaci szereplőket: hétfőn kötelező érvényű megállapodást írt alá a francia Amundi vagyonkezelővel a Pioneer Global Asset Management eladásáról. A legnagyobb európai vagyonkezelőnek számító Amundi a vártnál többet, 3,545 milliárd eurót fizet a Pioneerért, amelytől az Uni­Credit még 315 millió euró rendkívüli osztalékot is kap. Az UniCredit vezérigazgatója, a korábban a francia Société Générale-nál dolgozó Jean-Pierre Mustier arról is megállapodott az Amundi-vezér Yves Perrier-vel, hogy a francia vagyonkezelő tíz évig hozzáférhet az Uni­Credit hálózatához Olaszországban, Németországban és Ausztriában.

A Pioneer értékesítésével az UniCredit Tier1 tőkemegfelelési mutatója 0,78 százalékponttal nőhet – közölte a legnagyobb olasz bank. A harmadik negyedév végén ez 10,82 százalék volt, azóta azonban megállapodtak a lengyelországi Bank Pekaóban lévő közel 33 százalékos részesedés eladásáról is, azért 2,4 milliárd eurót kapnak majd, ami 0,55 százalékpontos emelkedést jelent a Tier1-ben. A fentiek révén már csaknem a fele összejöhet annak a 13 milliárd eurónak, amit az UniCredit a korábban kiszivárgott hírek szerint a tőkeemelés összegeként be akar ma jelenteni.

Egyes források azt sem zárják ki – írta a Corriere della Sera –, hogy a sikeres értékesítések után ennél nagyobb összegű tőkeemelést jelent be a bank (2008–2012 között három lépcsőben már 14,5 milliárd euróval emeltek). Olasz banki elemzők értesülései szerint az UniCredit igazgatósága ezen túlmenően el akarja adni annak a részlegének egy részét, amelybe mintegy 20 milliárd eurónyi nem teljesítő hitelt szerveztek ki, valamint mintegy 7800 főt érintő létszámleépítést is terveznek.

Az olasz bankszektor megszilárdítását némileg beárnyékolja, hogy a Moody’s Investors Service negatívra változtatta hét olasz bank besorolásának kilátásait (az UniCredit nem szerepel köztük, a második legnagyobb olasz bank, az Intesa Sanpaolo viszont igen). A Banca Monte dei Paschi di Siena (MPS) bedőlése, illetve esetleges állami megmentése viszont most kevésbé tűnik fenyegetőnek: az MPS vezetése még egyszer nekifut az általa tervezett ötmilliárdos tőkeemelésnek. Ezt megkönnyíti, hogy a Paolo Gentiloninak adott kormányalakítási megbízással stabilizálódhat a népszavazás után megingó politikai helyzet – az egyetlen komoly privát befektető, a katari vagyonalap ettől tette függővé részvételét. A kulcs azonban az MPS kisbefektetőnek számító kötvénytulajdonosainak kezében van: a legújabb elképzelés szerint az intézményiek után ők is MPS-részvényre cserélhetnék papírjaikat (ez a csomag mintegy 2 milliárd eurót ér). Az alternatíva számukra az állami mentőakcióban való részvétel, ami viszont a kötvények névértékének csökkentésével járna.

pioneer UniCredit Olasz bankszektor
Kapcsolódó cikkek