Pénz- és tőkepiac

Kivonul a Plotinus a tőzsdéről

Az Externet után a Plotinus is úgy döntött, elhagyja a Budapesti Értéktőzsdét. A Zsiday Viktor befektetési szakember által alapított cég 2011 februárjában debütált a parketten, és az elmúlt szűk hat évben a egyik sikertörténetének számított. A bevezetéskori 1525 forintos árfolyamról 5900 forintig emelkedett a részvények értéke, ami közel éves 26 százalékos hozamnak felel meg.

"Úgy gondoljuk, erre az eredményre méltán lehetünk büszkék" - írta a tőzsdei közzétételben a cég igazgatótanácsa.

A Plotinus bevezetés utáni 400 millió forint körüli kapitalizációja mára megközelítette az 5 milliárd forintot. Ez azonban egyben nehézségeket is okozott a társaságnak: a reálgazdasági tevékenységek arányát nem tudták olyan ütemben növelni, ahogyan szerették volna. Eközben sajnálatos módon a tőzsdei jelenléttel járó kötelezettségek egyre komolyabb erőforrásokat kötöttek le, miközben nem jártak jelentősebb előnnyel. Emiatt a társaság Igazgatótanácsa a korábban meghatározó tőkepiaci tevékenységek leépítése mellett döntött.

A jövőben a Plotinus Holding Nyrt. erőforrásainak túlnyomó részét reálgazdasági befektetésekre fordítja. A cég igazgatótanácsa pedig javasolni fogja a részvényeseknek, hogy döntsenek a Plotinus tőzsdei kivezetéséről.

A fenti változásokat maximum 24 hónap alatt szeretnék végrehajtani. Azok a részvényesek, akik nem értenek egyet a változásokkal, kiszállhatnak a cégből. Holnap 150 ezer darab Plotinus részvényre ad megbízást a cég igazgatótanácsa 5700 forintos árfolyamon, ami elég szép ajánlat azok után, hogy a cég egy részvényre jutó sajáttőkéje a friss becslés szerint 5603 forint. A kötvényesek is piacra dobhatják a hitelpapírokat, a cég ugyanis 10 ezer darab 2019/A sorozatjelű kötvényt vásárol vissza 116 százalékos nettó árfolyamon. Ha szükséges, és lesz elég likvid eszköze a cégnek, folytatják majd a visszavásárlásokat, hogy mindenki, aki akar, ki tudjon szállni a Plotinusból még a tőzsdei kivezetés előtt.

Plotinus Externet Zsiday Viktor
Kapcsolódó cikkek