Pénz- és tőkepiac

Kizárt, hogy idén essenek a tőzsdék

Szokatlanul pontosan tudták előre jelezni az S&P 500 index teljesítményét tavaly a nagy Wall Street-i elemzőházak, amelyek 2017-re az utóbbi évek átlagától elmaradó növekedést várnak az indexnél.

Már 2009 óta tombol a bika a tőzsdéken: Amerikában nyolc évből hatban emelkedéssel tudtak zárni a részvénypiacok. Ilyen év volt a tavalyi is, amelyet a nagy elemzőházak szokatlanul jól tudtak előre jelezni. Az S&P 500 index 9,5 százalékos emelkedéssel zárta a 2016-os évet, 2238,8 ponton, így a 2015. decemberi, 2016 év végére vonatkozó 2216 pontos elemzői konszenzus minimálisan pesszimistának bizonyult, a tőzsdék egy százalékkal jobb eredményt értek el, mint amire a szakértők számítottak. Ez volt a legpontosabb előrejelzés 2000 óta.

Azt azonban érdemes megemlíteni, hogy az elmúlt 16 évben átlagban az elemzők 9,3 százalékos éves emelkedést vártak az S&P 500 indexnél, így lényegében annyi történt, hogy a tavalyi évi tőzsdei teljesítmény az eddigieknél közelebb került a piaci várakozáshoz. Arra is fontos felhívni a figyelmet, hogy az elemzői várakozások időben igen jelentősen és hektikusan tudnak változni.

Jó példa erre a 2016-os év, az év eleji tőzsdei pánik ugyanis szemmel láthatóan sok volt a Wall Street-i stratégáknak, akik az év közepére a januárban jelzett 9 százalékos éves növekedést már 3 százalékra csökkentették. Utólag persze hamar kiderült, hogy ez hiba volt, az egyik legrosszabb évkezdést hamar kiheverték a tőzsdék, az emelkedést pedig a Brexit mellett Donald Trump győzelme sem tudta megfékezni.

Ha az idei évet nézzük, az átlagos elemzői várakozás szerint az S&P 500 index 5 százalékkal emelkedhet, ami az utóbbi több mint 15 évet tekintve igencsak visszafogott, inkább pesszimista várakozásnak tűnik. Ami viszont legalább ennyire lényeges, az az elemzői várakozásokban mutatkozó eltérés: a legalacsonyabb és legmagasabb becslés közti különbség egy évtizede a legkisebb. Vagyis szokatlanul nagy egyetértés mutatkozik még az év elején az elemzőknél.

A vállalati profitokra adott elemzői várakozások alakulását szintén fontos vizsgálni, az S&P 500 cégek összesített egy részvényre jutó eredménye az átlagos elemzői várakozás szerint 12 százalékkal emelkedhet idén. Ez segíthet abban, hogy a részvénypiacok értékeltsége a múltbeli átlagos szintekhez közelítsen az utóbbi években tapasztalt kiugrások után. Tavaly az S&P 500 9,5 százalékos emelkedése mellett az index árfolyam/nyereség (P/E) rátája 12 százalékkal nőtt.

Az egyes szektorokat tekintve 2016-ban a legnagyobb emelkedést az energetikai és a pénzügyi vállalatoknál láthattuk, az idei évet nézve pedig az elemzők nagy többsége egyetért abban, hogy a pénzügyi szektor lehet az egyik legjobb befektetési terep. Ez persze érthető, hiszen a bankrészvények emelkedő kamatkörnyezetben jellemzően jól teljesítenek, ez ugyanis javítja a szektor jövedelmezőségét.

részvény S&P 500 index tőzsde
Kapcsolódó cikkek