Pénz- és tőkepiac

Kosarat kapott az Intesa

A megvásárolni kívánt Generalitól kosarat kapott, saját rész­vénye­seinek viszont bőséges osztalékot adott a CIB anyabank­ja, az olasz Intesa Sanpaolo

Hivatalos közleményben is cáfolta péntek az Intesa Sanpaolo, hogy a szintén olasz biztosítótársaság, a Generali megvásárlására készülne. A két céget összeboronáló sajtó­je­lentésekből annyi viszont igaz, hogy a CIB anyabankja egy eset­tanulmánynál mélyebbre ható elemzést készített az említett kombináció életképességéről. A pénteki nyitást megelőzően kiadott közleményre az Intesa részvényei 1 százalék feletti mértékben erő­södtek a milánói börzén, míg a felvásárlási ajánlat elmaradása 2 százalékos gyengülést váltott ki a legnagyobb olasz biztosítótársaság kurzusában.

Januárban a Ge­ne­rali részvényárfolyama rakétasebes­séggel emelkedett arra a hírre, hogy az Intesa a német Allianz biztosítóval szövetkezett a Generali bekebelezésére. Ké­sőbb az Intesa elismerte, hogy foglalkozik a gondolattal, csakhogy a célpont ellenállása miatt bonyolultabb az ügy a szokásosnál. Ráadásul a Generali okosan taktikázott, az akvizíciós szándék megszellőztetése után 3 százaléknyinál éppen va­lamivel több részesedést vásárolt az Intesa Sanpaolóban, amivel gya­korlatilag blokkolta az esetleges felvásárlást, mivel az olasz jogszabályok erős korlátok közé szorítják a tőzsdecégek ke­reszttulajdonlását – írja a The Street.

Még a magát bebiztosító Generali ellenlépése nélkül is kacifántos lenne a társaság felvásárlása – emlékeztetnek elemzők arra utalva, hogy az Allianz is részese lenne az ügyletnek. Jean-Pierre Mustier, az UniCredit nyáron kinevezett vezérigazgatója még januárban leszögezte, hogy a Generali nemzeti intézmény, s ezért olasz kézben kell maradnia. Hogy az épp 13 milliárd eurós feltőkésítés és drasztikus költségcsökkentés előtt álló UniCredit francia vezére miért kelt az olaszok védelmére a németek ellenében, arra egyszerű a magyarázat: az UniCredit a Me­diobanca befektetési bank fő­részvényese, utóbbi pedig a Generali legnagyobb tulajdonosa.

Akárhogy is alakul, az Intesa Sanpaolo anyagilag erős helyzetben van, ezt tükrözi a péntek délután közreadott gyorsjelentése, amely szerint tavaly 3,11 milliárd eurós adózott nyereséggel zártak, szemben az előző év 2,74 milliárdos adatával. A bank, tartva korábbi ígéretét, a profitot – százmillió híján – formájában szétosztja részvényesei között. Megteheti, hiszen tőkemegfelelési mutatója így is biztonságos tartományban marad, a 12,9 százalék messze felülmúlja például az UniCredit 8 százalékos év végi adatát.

A nyereség egyébként 3,67 milliárd euró lett volna, ha a Nemzeti Szanálási Alapba, a bankmentő Atlante alapba és a betétbiztosítási alapba történt befizetésektől eltekintünk. A záró negyedévben 776 millió euró volt az adózott eredmény, ami 25 millióval maradt el az elemzői várakozásoktól, ennek ellenére a piac 3 százalékos emelkedéssel honorálta a számokat, s főleg a gigantikus osztalékot. A bank tavaly 56 milliárd eurónyi új hitelt folyósított, ebből 48 milliárdot Olaszországban, utóbbi összegből 40 milliárdot a háztartások és kis- és középvállalkozások vettek fel.

osztalék eredmény profit Vállalati jelentések Tőzsdei elemzések generáli CIB
Kapcsolódó cikkek