Pénz- és tőkepiac

Kóser zöldséggel üzletel a közraktár

Egy hét alatt kétszer is megemelte az állami tulajdonos a Concordia Zrt. alaptőkéjét: először 10 millió, azután 50 millió forinttal, így végeredményben 2,13 milliárd forintra nőtt.

Valójában azonban összesen 3,672 milliárd forint állami forrást helyeztek el a közraktározó cégnél – derül ki az alapító okirat változásából. A Concordia vezérigazgatója, Gaálné Dári Katalin nem válaszolt lapunk megkeresésére, de az alapítói határozatokból az látszik, hogy új üzletbe fog az állami közraktárcég. A készpénzes juttatásból 671,198 millió forintot kapott ugyanis arra, hogy megvegye a Főkefe Közhasznú Nonprofit Kft. agrárcégét, az Agro Rehab Nonprofit Kft.-t. A második lépcsőben átutalt hárommilliárd forintot pedig az új szerzemény „megtérülő beruházásokat bemutatott fejlesztéseihez” nyújtotta az állami vagyonkezelő, „a kft.-ben való későbbi tőkeemelésre”.

A Concordia ugyan fontos szerepet tölt be az agrárvállalkozások gördülékeny finanszírozásában – a nála raktározott termények ellenében kiállított közraktári jegyek fedezete mellett juthatnak hitelhez –, de állami források nélkül aligha tudott volna belevágni a felvásárlásba. Legalábbis a mérlegei alapján nem dúskált a nyereségben az előző években. A cég 2013 és 2015 között évi 1-1,2 milliárd forint árbevételt könyvelt el, és ebben az időszakban összesen 1,4 milliárd forint veszteséget mutatott ki. Ami pedig a vagyonát illeti, a saját tőkéje 1,59 milliárd forint volt 2015 végén.

A hárommilliárdos fejlesztés jókora ugrás az MNV korábbi terveihez képest. Az Agro Rehabot három éve alapította a Főkefe, kifejezetten mezőgazdasági termelésre és értékesítésre. A megváltozott munkaképességű embereket is foglalkoztató cég a kóserüzletágban épített ki pozíciókat. (Az általuk fóliában termesztett zöldségek kóserségét a rovarmentesség jelenti.)

Azért döntöttek a kóserüzletág fejlesztése mellett, mert a garantáltan kártevőmentes zöldségek a hagyományoshoz képest többszörös haszonnal adhatók el, és így a gyorsan megtérül. Az alapításkor szerény fejlesztési tervvel indultak, az MNV úgy képzelte, hogy a „vidék- és agráralapú munkahelyteremtésben és -megtartásban” érintett vállalat foglalkoztatottainak száma 2018 végére elérheti a 250 főt, és közülük 180-an megváltozott munkaképességűek lesznek. Az üzleti tervben pedig a 2018-ig terjedő időszakig mintegy 334 millió forintos beruházási összeggel számoltak.

Az Agro Rehab működése első teljes évében, 2015-ben mindössze 5 millió forint árbevételt és 77 millió veszteséget mutatott ki. Tavaly októberben viszont nagyon jó piaci lehetőségekről adott hírt a cég, akkoriban kapott engedélyt arra, hogy az Egyesült Államokba is beszállíthassa a termékeit. Addig az Agro Rehab kóser brokkoli és karfiol termesztésével foglalkozott, és a négy hektáron, speciális fóliasátrak alatt megtermelt 100-100 tonna zöldség nagy részét exportálta.

zöldségpiac tőkeemelés élelmiszerkereskedelem agrárium közraktár
Kapcsolódó cikkek