A Duna House részvényeit 3960 forintos áron vezették be a tőzsdére tavaly októberben, azóta folyamatos árcsökkenés mellett 3750-ig süllyedt a jegyzés. – A bevezetés óta nagy újdonságok nem történtek a cég papírjaival – mondta Cinkotai Norbert, a KBC Equitas elemzője.

Az árfolyam lassú lecsorgással az ársáv aljára került, ennek legfőbb oka, hogy a piac még nem szavaz bizalmat a részvénynek, ráadásul a lengyel terjeszkedési tervekről sincsenek még konkrét számok. A jelenlegi 3700 forintos ár reálisnak tűnik, de a részvényben van további növekedési potenciál, a jegyzés középtávon a 4100–4200 forintos ársávot is elérheti.

Hatással van a árára, hogy jelenleg még kivárás tapasztalható a lakáspiacon. Az utóbbi hónapokban lassult az új lakások árának növekedési üteme, noha viszonylag kevés az új lakás a piacon. A következő két évben tömegével jelennek majd meg új projektek, ami a használt lakások piacát is nyomás alá helyezi majd.

A Duna House nagyrészt ingatlan- és hitelközvetítőként működik saját és franchise-hálózatán keresztül, de a cég portfóliójában 20 százalékos súlyuk van az ingatlanfejlesztéseknek is, hiszen saját projektben is építenek lakásokat, amelyek 2019–20-ra készülhetnek el. A KBC Equitas elemzője szerint az alacsony forgalmat csak egy látványos növekedési terv bejelentése pörgethetné fel, illetve az, ha a jelenleginél kedvezőbb lakáspiaci folyamatokat lehet majd látni.


Az alacsony forgalom miatt szenved a másik tavalyi kibocsátó, az Alteo is. Az energiatermeléssel és -kereskedelemmel foglalkozó vállalat tavaly 3 milliárd forintnyi tőkeemelést tervezett új részvények kibocsátásával, de ebből csak 1,4 milliárd valósult meg. A rábocsátás során 300 ezer új részvény került a piacra novemberben. A kibocsátás ráadásul a forgalom szempontjából sem hozott áttörést, egy átlagos kereskedés során alig néhány száz részvény cserél gazdát, miközben a kötések nélküli napok sem ritkák. Ront a helyzeten, hogy mindössze 20 százalékos a közkézhányad, a kisbefektetőknél pedig a cég nagyjából 5 százaléka van, a fennmaradó részvényeken intézményi befektetők ülnek.

Schiller Robin, a KBC Equitas részvényelemzője szerint a likviditás akkor nőhet, ha az Alteo új akvizíciót jelent be akár belföldön, akár külföldön. További pezsgést hozhatnak az Alteo piacára azok a jelentések, amelyekben már éves szinten összehasonlítható lesz, hogy milyen eredményt ért el a társaság a Sinergy csoport 2015. májusi felvásárlása óta. A jelenlegi 4700 forint körüli részvényár Schiller Robin szerint az elmúlt egy évben kialakult ársáv közepe, az alja 4500-nál a teteje 5000-5200 körül van. A cég papírjaival egyébként már 2015 decembere óta 4500 forint felett kereskednek.