Pénz- és tőkepiac

Fogy az átütemezett hitel

Csaknem negyedével csökkent tavaly az átstrukturált hitelek mennyisége a hitelintézeti szektorban, emellett egyre kisebb az újra késedelembe eső ügyfelek aránya is

Közel 25 százalékkal, 1700 milliárd forint alá süllyedt tavaly az átstrukturált hitelek állománya a hitelintézeti szektorban – derül ki a Magyar Nemzeti Bank adataiból. Az átütemezett kölcsönök mennyisége legutóbb 2011 közepén volt ilyen alacsony, miközben a csúcsát – közel 3000 milliárdos állománnyal – 2014 végén érte el. A nagymértékű csökkenésben ugyanakkor a jegybank szerint egy jelentős mértékű ügyfélállomány-átruházás is szerepet játszott, hiszen az annak során átadott hitelek értelemszerűen elveszítették átstrukturált minősítésüket.

Az átütemezett hitelállomány csökkenése a jegybank adatai szerint a vállalati kölcsönöknél a látványosabb: itt december végén már csak 338,9 milliárd forintnyi érintett hitelt tartottak nyilván, közel 34 százalékkal kevesebbet az egy évvel korábbinál. Ezzel együtt a háztartások hiteleinél is elég szembetűnő a csökkenés: ott több mint 23 százalékos visszaesést regisztrált az MNB, ami 1238 milliárd forintnyi év végi állományt jelentett.

 

Az átstrukturált hitelek mennyiségének olvadásával párhuzamosan a minőségük is nagymértékben javult tavaly, vagyis csökken azoknak az adósoknak az aránya, akik a szerződésük módosítása ellenére is újra késedelembe esnek. Az MNB adatai szerint a 90 napon túli késedelemben lévő – vagyis a visszaesőnek tekinthető – kölcsönök aránya 24,2 százalékra csökkent 2016 végére az egy évvel korábbi közel 28 százalékról, miközben a késedelem nélkülieké 58,2-ről 62 százalék közelébe ugrott.

A vállalati hitelportfólióban viszont ezen a területen is jóval látványosabb a javulás: tavaly december végéig 22 százalék alá csökkent a 90 napon túl késedelmes kölcsönök aránya, holott egy évvel korábban még meghaladta a 30 százalékot. A késedelem nélküli tételek súlya ezzel párhuzamosan 59,4-ről 73 százalékra ugrott a céges állományban, ami az átütemezett hiteleknél egyáltalán nem számít rossz aránynak. A lakossági hiteleknél ugyanakkor a portfólióminőségben is visszafogottabb a javulás. A 90 napon túli csúszásban lévő hitelek arányát itt 3 százalékponttal, 23,7 százalékra sikerült mérsékelni, miközben a késedelem nélküli tételek súlya 57,4-ről 58,8 százalékra emelkedett.

Az átstrukturált hitelek aránya várhatóan az idén is tovább csökken a hitelintézetek teljes portfólióján belül: az új kihelyezések mennyisége ugyanis folyamatosan növekszik, és a friss szerződéseknél nem jellemző, hogy fizetőképességük fenntartása érdekében szerződésmódosítást kérnének az adósok.

Húszmilliós bírság a Cofidisnek

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 20 millió forint bírsággal sújtotta a Cofidis Magyarországi Fióktelepét, mivel egyes hitel- és pénzkölcsön-szerződéseinél megsértette a fogyasztók túlzott el­adósodásának elkerülését célzó adósságfékszabályokat – közölte tegnap a jegybank. Az MNB a jövedelemarányos törlesztőrészlet mutatójára (JTM) vonatkozó hiányosságokon túl nyilvántartási és adatszolgáltatási problémákat is feltárt. Az MNB – áll a közleményben – vizsgálatai során kiemelt figyelmet fordít a JTM-rendelet előírásai betartásának ellenőrzésére, mely rendelkezések fontos szerepet töltenek be mind pénzügyi stabilitási, mind pedig fogyasztóvédelmi szempontból.


hitelezés lakossági hitelek lakáshitelek vállalati hitelek
Kapcsolódó cikkek