Pénz- és tőkepiac

Kína felvásárolná a szaúdi olajpapírokat

Olyannyira, hogy tervei szerint az ázsiai ország legnagyobb állami hátterű befektetési társasága, a China Investment Corp. lenne a szaúdi olajipari óriás legnagyobb külföldi befektetője.

Sőt, a kínai nemzeti olajtársaság szakmai befektetőként maga is jegyezne részvényeket az előzetesen felkínált 5 százalékos pakettből – értesült a Bloomberg. A téma napirenden lesz Salman bin Abdulaziz szaúdi király e heti pekingi tárgyalásain is.

Konkrét adatok híján nehéz megbecsülni, hogy az Aramco mennyit is érhet, de szakértők szerint nem kérdés, hogy a világ legnagyobb és legértékesebb tőzsdén kívüli olajvállalatáról van szó. Az IPO határozza majd meg a valódi értékét, amit az óvatos elemzők 400, az optimisták 2000 milliárd dollárra taksálnak, így az a kettő között bárhol lehet.

Azt most vizsgálják, hogy a számos jelentkező közül mely tőzsdéken is jegyezzék a papírokat. Tavaly a rijádi mellett a hongkongi börze volt a favorit, ám azóta New York, Szingapúr, London és Tokió is jelentkezett a lehetőségért.

kőolaj Szaúd-Arábia
Kapcsolódó cikkek