Pénz- és tőkepiac

Kitörésben az Alibaba árfolyama

Tavaly augusztusban indult el egy jelentős ármozgás az Alibaba Group kurzusában. Az árfolyam a 85 dolláros szintet – egy trendfordító alakzatnak köszönhetően – nagy erőkkel elhagyta, és meg sem állt a 110 dolláros céláráig. Az idei év eddig ennek a mozgásnak szinte a kitörést is érintő korrekciójáról szólt. A hétfői kereskedés elején újra 106,47 dollár (161,8 százalék) fölött mozgott az ár. Ez azért fontos adat, mert a fent leírt árfolyammozgásból számolt Fibonacci-szintek itt érintik a kurzust, és itt várható az érzelmek okozta volatilitás megerősödése. Technikailag 110 dolláron található még egy jelentősebb ellenállás, ha ezt sikerülne leküzdenie az árfolyamnak, akkor a piac joggal várhatná el a 135 dolláros, 261,8 százalékos következő Fibonacci-szint érintését. Ehhez csak annyira lenne szükség, hogy heti bázison az ellenállás felett zárjon be a papír.

A piac nagy érdeklődéssel figyeli a kurzust, mivel technikailag a negatív (MACD) divergencia már rajzolódik. Természetesen ettől még emelkedhet az árfolyam, akár tripla divergenciáig is – kiszorítva a korai short belépőket. Várakozásom szerint a 110 dolláros ellenállásnál lévő adok-kapok jelentős lesz. Ha kimagaslóan erős forgalom nélkül lépnénk át ezt az értéket, akkor várnám a shortosok megjelenését, valahogy úgy, ahogy Arany János is megírta: „Vérszagra gyűl az éji vad”. Ha viszont az emelkedést erős forgalom kísérné, akkor egy szép kitörésről beszélhetnénk, és a long beszállókat kereshetnénk.

Fundamentális oldalról megvizsgálva a vállalat jelenlegi helyzetét, elmondható, hogy a legutóbbi gyorsjelentés tanulsága szerint az aktív felhasználók száma éves bázison 9 százalékos gyarapodást követően elérte a 443 millió főt. A piac ugyanakkor legalább 500 milliós értéket várt, ráadásul sorozatban ez volt a negyedik olyan negyedév, amikor ezen a soron a cég alulmúlta az elvárásokat.

ármozgás MACD Alibaba
Kapcsolódó cikkek