Pénz- és tőkepiac

Lassul az infláció Németországban

Lassult márciusban a fogyasztói árak emelkedésének üteme Németországban. Ez derült ki a Szövetségi Statisztikai Hivatal (Destatis) ma közzétett adataiból.

Az előzetes adatok szerint márciusban 1,6 százalékkal álltak magasabban a fogyasztói árak az egy évvel korábbinál. Elemzők 2,0 százalékos emelkedésre számítottak a februári 2,2 százalékos, illetve a januári 1,9 százalékos növekedés után. Márciusban az előző hónaphoz képest 0,2 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak. Elemzők 0,5 százalékot vártak a februári 0,6 százalékos növekedés után.

[caption id="" align="alignleft" width="600"]Lassult márciusban a fogyasztói árak emelkedésének üteme Németországban - fotó: AFP Lassult márciusban a fogyasztói árak emelkedésének üteme Németországban - fotó: AFP[/caption]

Az energiaárak növekedési üteme lassult, márciusban 5,1 százalékkal emelkedtek éves összevetésben a februári 7,2 százalék után. Az energiaárak emelkedése azonban elsősorban az alacsony éves bázisértéknek tulajdonítható. Tavaly februárban voltak a legalacsonyabbak az energiaárak Németországban. Az élelmiszerárak 2,3 százalékkal emelkedtek egy év alatt márciusra a februári 4,4 százalék után. A márciusi végleges adatokat április 13-án teszi közzé a Destatis.

Mindeközben ötéves csúcsra gyorsult a termelői árak éves összevetésű növekedésének üteme is Németországban, jelezve az előző hónapok inflációs nyomásának növekedését Európa legnagyobb gazdaságában. A Destatis korábbi jelentése szerint februárban 3,1 százalékkal nőttek a termelői árak éves szinten, miközben elemzők 2,9 százalékos emelkedésre számítottak. Utoljára 2012 márciusában mértek a mostaninál erősebb áremelkedést, akkor 3,3 százalékosat.

Németország energiaár infláció Destatis
Kapcsolódó cikkek