Pénz- és tőkepiac

Több a kártyacsalás, kisebb a kár

Hozzávetőlegesen 245 millió forint kárt okoztak a 2016 harmadik negyedévében elkövetett fizetési kártyás visszaélések, ami gyakorlatilag stagnálást jelent az egy évvel korábbihoz képest, egyben jelentős visszaesést is a megelőző negyedévekhez viszonyítva – derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) legfrissebb statisztikai adataiból.

A visszaélések száma ugyanakkor jelentősen emelkedett 2015 harmadik negyedévéhez képest: a regisztrált esetek száma meghaladta a 8400-at, ami bő 40 százalékos emelkedésnek felel meg. Így – mutatott rá az adatokhoz mellékelt elemzésében a jegybank – az egyes visszaélésekkel okozott kár átlagos értéke jelentősen csökkent, ami kedvező elmozdulást jelent az elmúlt időszakok növekvő tendenciájához képest.

A kártyás visszaélések legnagyobb részét – hasonlóan a megelőző negyedévekhez – a kártya fizikai jelenlétét nem igénylő, alapvetően internetes tranzakciók adták (erről korábban a Világgazdaság is beszámolt): ezekből 2016 júliusa és szeptembere között majdnem hatezret regisztrált az MNB, közel harmadával többet, mint egy évvel korábban. A kárértékben viszont itt sem mutatkozott jelentős emelkedés a 2015. harmadik negyedévihez viszonyítva: a bő 169 millió forintos kárérték 5,3 százalékos emelkedést tükröz. Ezzel együtt ezeknek az eseteknek a súlya igen jelentős a visszaéléseken belül: mind darabszámban, mind okozott kárértékben 68 százalék körüli arányt képviselnek. Figyelemre méltó emellett, hogy a harmadik negyedévben regisztrált visszaélések is elsődlegesen a határon átnyúló forgalomhoz kapcsolódtak, az összes esetnek 68, a teljes okozott kárnak pedig közel 84 százaléka jelentkezett itt.

Csaknem másfélszeresére nőtt az elveszett, ellopott kártyákkal végrehajtott visszaélések száma is, és a harmadik negyedévben meghaladta a nyolcszázat. Az egy esetre jutó érték viszont itt is jelentősen csökkent, hiszen a 15,7 millió forintos összesített kár 6,5 százalékkal kevesebb az egy évvel korábbinál. A hamisított kártyával végrehajtott csalásokból csaknem 1800-at regisztráltak július és szeptember között – ez 61 százalékos emelkedést jelentett –, ám a kárérték jelentősen mérséklődött az egy évvel korábbihoz viszonyítva, és 56,4 millió forintot tett ki.

A magyarországi kártyaelfogadói hálózatban elkövetett visszaélések száma (1024 darab) és összértéke (közel 60 millió forint) egyaránt 10 százalék körüli mértékben nőtt 2015 harmadik negyedévéhez képest, ami viszont a kártyás vásárlási forgalom bővülésénél kisebb mértékű emelkedést jelent. A bankkártyás visszaélésekből eredő károknak ugyanakkor az MNB statisztikái szerint csak alig több, mint tizedét kellett a kártyabirtokosoknak állniuk, a fennmaradó részen a kibocsátó bankok és az elfogadók osztoztak.

kártyás csalás csalás kártyás visszaélés pénzforgalom
Kapcsolódó cikkek