Pénz- és tőkepiac

A nagy ugrás: a hiteleket vissza is kell majd fizetni

A kkv-k nagyon jól értesültek, mindig jobban tudják a bankároknál, hogy milyen lehetőségeik vannak – mondta Vida József, a Takarékbank elnök-vezérigazgatója a Világgazdaság „Gazdasági csúcstalálkozó: csúcsvezetőknek” című konferenciájának kerekasztal-beszélgetésén, ahol Hegedüs Évával, a Gránit Bank elnök-vezérigazgatójával, valamint Bernáth Tamással, az MFB elnök-vezérigazgatójával a vállalati finanszírozás kérdéseire keresték a választ.

Bernáth Tamás elmondta, hogy bankja, az MFB nem versenytársa a Takarékbank és Gránit Banknak. „Elférünk egymás mellett” – tette hozzá. Vida József arról beszélt, hogy a három bank között folyamatos az egyeztetés, jó a kapcsolat. A cégek jelenleg nem a különböző hiteltermékeket próbálják igénybe venni, hanem főleg az uniós forrásokra pályáznak – mondta Vida.

Hegedüs Éva arról beszélt, hogy a válság nemcsak a magánszemélyeket, de a vállalkozásokat is jelentősen sújtotta, főleg azért, mert ezt követően már csak szigorúbb feltételek mellett tudtak hitelhez jutni. Ezt követően a növekedési hitelprogram például egy olyan termék volt, ami segített a szektoron. A magyar vállalkozási szektor nem homogén – vannak kisebb- és nagyobb cégek –, ezért nagyon sokféle lehetőség van: vannak kedvezményes hitelek és vannak vissza nem térítendő programok is – fűzte hozzá.

Bernáth szerint ezek tematikus célokra létrehozott termékek. Mint mondta, ezek nem feltétlenül mérhetők a kereskedelmi banki horizonton. A nagy ugrás szerinte majd ezután jön, ugyanis a támogatások után a hiteleket vissza kell majd fizetni.

Vida József kiemelte, hogy a hosszú távú beruházások ideje jött el. Szerinte most érdemes hiteleket felvenni. Hegedüs Éva is egyetértett vele: nemcsak rövid távon, de hosszú távon is kell gondolkodni. Hozzátette, hogy a vállalkozásoknak kompetitív módon kell piacon maradniuk. Az uniós támogatásokat, hiteleket vissza kell fizetni.

Hosszú távon egy vállalkozás akkor lesz eredményes, ha helyt tud állni a kompetitív piacon – hangsúlyozta a bankvezető. Piaci szempontok alapján kell meghozni a döntéseket – mondta Hegedüs. Tapasztalatai szerint tartósan azok a cégek maradnak fenn, amelyek a kompetitív piacon helyt tudnak állni.

Bernáth az eszköztárak bővítéséről szólva elmondta, hogy például a kockázati tőke olyan problémákat is tud orvosolni, amit hitellel nagyon nehéz. Említette a különböző garanciákat is, amik a hitelfelvételnél jelenthet segítséget. A hitelállomány Európában 1,5 százalékkal nőtt tavaly, Magyarországon ezzel szemben 4 százalékkal, ami jó hír – hangsúlyozta Hegedüs Éva.

banki termékek vállalati hitelezés Világgazdaság konferencia
Kapcsolódó cikkek