Pénz- és tőkepiac

A vártnál is nagyobb az igény az uniós kkv-garanciára

A K&H Bank stratégiai területnek tartja a kis- és középvállalkozók támogatását, finanszírozási gondjaik megoldását. Bár a bank tavaly 27 milliárd forinttal, 5 százalékkal tudta növelni éves összehasonlításban a kkv-hitelállományát, ezen belül a mikrocégeknél 17 százalékos növekedés volt tapasztalható, Martin Jarolim, a bank lakossági és kkv-területért felelős vezérigazgató-helyettese szerint érzik, hogy a vállalkozók hitelkereslete továbbra is visszafogott, még mindig lökésre van szükségük ahhoz, hogy beruházásokba kezdjenek. A szakember szerint ezt a lökést adhatják meg az EU-pályázatok, amelyek nyomán a hitelezés felfutására is számítanak.

Ugyanakkor továbbra is fontos a potenciális ügyfélkör további bővítése. Ennek érdekében a K&H elsőként, még tavaly februárban csatlakozott az EU Cosme garanciaprogramjához, amely a folyósított hitelek akár 50 százalékára is fedezetet nyújt. Ezzel a garanciával olyan ügyfélszegmens felé is lehet mozdulni, amely a normál banki működés esetén nem volt hitelezhető.

A garancia mellett kínált hitelekhez nincs szükség tárgyi fedezet állítására, ez nagyban lerövidíti, bürokráciamentesebbé teszi a hitelszerződések megkötéséhez szükséges folyamatot. Az első évben 1737 vállalkozásnak tudott a K&H hitelt nyújtani. A 30 milliárd forintos garanciakeretből 17,5 milliárd forint került eddig lekötésre – a partnerek zöme a mikrocégekből került ki – a társaságok 70 százaléka 100 millió forintos éves forgalom alatt van, az átlagos hitelösszeg 9,3 millió forint volt. Kovács Viktor Zoltán, a bank kkv-üzletágának vezetője szerint a vártnál komolyabb érdeklődés nyomán a bank már elkezdte a tárgyalásokat a hitelkeret bővítéséről.

A hitelek 72 százalékát forgóeszköz-finanszírozásra hívták le a vállalati ügyfelek, beruházási céllal a kölcsönök 28 százaléka, mintegy 5 milliárd forintnyi kölcsönt vettek fel. A partnerek 47 százaléka a szolgáltatási területről, 32 százalékuk pedig a mezőgazdasági vállalkozások közül került ki. Kovács Viktor Zoltán szerint az alacsony átlagos hitelösszeg azt mutatja, hogy a legkisebb cégek kis beruházásait sikerült támogatni – még akkor is, ha valóban összességében itt is látható, hogy inkább a napi működés finanszírozását keresik az üzleti partnerek. A K&H kkv bizalmi indexének legutóbbi felmérése azt jelzi, hogy növekszik a cégek beruházási hajlandósága – mondta a szakember.

Az ügyfelek 35 százaléka a közép-magyarországi régióból került ki, ami egyrészt a vállalkozások koncentrációjával, másrészt viszont azzal magyarázható, hogy a régió cégei lényegében el vannak zárva az EU-pályázatoktól.

A Cosme nagy előnye, hogy portfolio-alapú garancia, ahol nincs szerződésenkénti bevizsgálás, szemben a Garantiqa és az Agrár-vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány (AvHgA) által nyújtott garanciatermékekkel. A bank ellenőrzi, hogy az ügyfél és a hozott projektje belefér-e a Cosme-feltételekbe és ha igen, akkor a szerződés egyik pontja lesz mindössze a garancia.

Zúgó Liliána, az Európai Bizottság Magyarországi Képviseletének gazdasági elemzője szerint a vállalkozások életében a válság után a vállalkozások életében keletkezett beruházási szakadék áthidalására életre hívott Juncker-terv 315 milliárd eurót irányzott elő a vállalkozások támogatására. A hárompólusú cselekvési terv első része az, amely ténylegesen forrást biztosít a vállalkozásoknak, ezen túl segítik a vállalkozások reálgazdaságba való mind tökéletesebb beépülését, illetve az adott tagállam beruházásbarát környezetének megteremtését is.

A finanszírozáson belül az EIB és az EBRD eddig összesen 32,8 milliárd euró értékű garanciavállalást bocsátott ki, amivel eddig 177,7 milliárd euró értékű beruházás valósulhat meg. A garanciaprogram harmada kkv-k finanszírozására, negyede energiahatékonysági beruházás támogatására fordítódott – mondta el az elemző. Szavai szerint a felhasználási tapasztalatok alapján már a múlt évben elkezdődött a program kibővítése, s az Európai Tanács döntése értelmében 2020-ig emelt összegű, 500 milliárdos keret áll majd a vállalkozások rendelkezésére. Ehhez az kell, hogy – várhatóan júniusig – az Európa Parlament is rábólintson a keretbővítésre. A K&H mellett Cosme-garanciát jelenleg az Erste és az UniCredit Bank kínálhat, míg saját garanciaprogramjának kiterjesztésére az AvHgA is leszerződött a Cosme-programra.

A tájékoztatón elhangzott: a K&H továbbra is nyitott minden, a vállalkozó partnereknek kedvezményes finanszírozást lehetővé tevő konstrukció átvételére – a bank büszke arra, hogy a Magyar Nemzeti Bank a támogatott hitelek terén is aktív: az MNB Növekedési Hitelprogramja keretében a kihelyezett hitelek 13,6 százaléka, 357 milliárd forintnyi NHP-hitel ment keresztül a K&H Bankon.

hitelgarancia Cosme K&H kkv
Kapcsolódó cikkek