Pénz- és tőkepiac

Közel nyolcezer dolgozót küld el a Commerzbank

Várhatóan négy év alatt 7800 dolgozóját küldi el Németországban a Commerzbank, ami a munkavállók több mint 15 százaléka.

A Commerzbank 7800 dolgozójától válik meg Németországban a tavaly bejelentett szerkezetátalakítási intézkedések részeként – közölte a Handelsblatt német pénzügyi lap.

[caption id="" align="alignleft" width="768"]7800 dolgozóját küldi el Németországban a Commerzbank Fotó: AFP 7800 dolgozóját küldi el Németországban a Commerzbank Fotó: AFP[/caption]A második legnagyobb német pénzintézet már értesítette a szakszervezeteket az intézkedésről, ami a bank valamennyi területét érinti majd.

A Commerzbank nem közölte, hogy mennyi idő alatt tervezi végrahejatani a létszámleépítést a mintegy 50 ezer fős cégnél, de korábbi hírek szerint négy év alatt. Sok álláshelyet azért szüntetnek meg, mert számítógépek is el tudják látni azt a feladatot, amelyet eddig fizetett munkaerő végzett.

A több éves átstrukturálás költségeit egymilliárd euróra becsülik.A Commerzbank tavalyi adózott eredménye 279 millió euróra zsugorodott az egy évvel korábbi 1,1 milliárd euróról, részben a már megkezdett szerkezetátalakítási intézkedések hatására.

Léket kapott a Commerzbank

Az alacsony kamatok és a céltartalékolási kényszer miatt 5,2 százalékkal, 183 millió euróra csökkent a Commerzbank nyeresége a tavalyi negyedik negyedévben.

A pénzintézet elsősorban a hajózási ágazatba kihelyezett hitelei miatt aggódhat, ezzel függ össze, hogy a céltartalékait az egy évvel korábbi 112 millió­ról a 290 millió euróra emelte. Sőt az idén várhatóan még 600 millió eurót kell félretennie a hajózási hitelek bedőlésének esetére.

Németország Commerzbank kirúgás kamat
Kapcsolódó cikkek