Pénz- és tőkepiac

Kullancs csípés miatt is fizethet a biztosító

Ezer emberből mintegy 600 találkozik élete során kullanccsal, de csak kevesek tudják, hogy már erre az esetre is köthető biztosítás.

Az ÁNTSZ adatai alapján tavaly Magyarországon összesen 19 agyhártya gyulladásos és 1319 Lyme-kóros megbetegedést regisztráltak. Ezekért mindegyik esetben a kullancs volt a felelős. A Genertel biztosító felméréséből ráadásul kitűnt: ezer emberből mintegy 600 biztosan találkozik kullanccsal az élete során.

Azt azonban csak egy kis hányaduk tudja, hogy létezik a piacon olyan biztosítás, amelyet pontosan a kullancsok okozta veszély esetén köthetnek meg. Azaz, ha bárhol a világon megcsíp valakit egy kullancs, abban az esetben a biztosítók – köztük a Genertel is – megtéríti a gyógyszeres kezelés egy részét. A biztosítások egy részre ráadásul kiterjed az „áldozattal” egy háztartásban élő felnőttekre és gyerekekre is. A maximálisan kifizethető biztosítási összeg Lyme kór, agyburok és/vagy agyvelőgyulladás esetén 20 ezer, halál esetén pedig egymillió forint lehet.

Fotó: Flickr/John Tann

A kullancsok aktivitása egyébként a téli hónapokban rendszerint megszűnik, de elég egy-két nap jó idő, és máris tömegével jelennek meg ezek a vérszívók. Legalább 10, de van olyan terület, ahol 40 százalékuk fertőzött egy olyan betegség – a Lyme-kór – baktériumával, amely ellen az ember nem tud védekezni, évekig lappanghat, és az egész szervezetet képes megtámadni. Jellegzetes bőrgyulladást, makacs lázas állapotot, influenzához hasonló vagy ízületi fájdalommal járó tüneteket okozhat.

A kullancsok kisebb része egy olyan betegség vírusát terjeszti – az agyhártyagyulladásét –, ami ellen a népesség nagy része nincs beoltva. Ezeken kívül bakteriális fertőzéseket és tibolát is el lehet kapni tőlük, ami nyirokcsomó-gyulladást okoz. Kullancsból pedig egyre több van, ezért érdemes odafigyelni a védekezésre.

Lyme-kór agyhártyagyulladás kullancs biztosítás
Kapcsolódó cikkek