Pénz- és tőkepiac

Mire költi a pénzét az Appeninn?

Beszállási pontokat kínál az Appeninn. A társaság tisztes osztalékot fizet, miközben érlelődik a növekedési sztori is

Jó alternatívája lehet az ingatlanalapoknak az Appeninn-részvény – mondta a Világgazdaságnak Miró József, az Erste elemzője. Az ingatlanbefektetési társaság mellett szól, hogy felfutóban van a hazai irodapiac, de arra is számíthatunk, hogy a jegybank a következő egy-két évben alacsonyan tartja a kamatokat, vagyis a mostani szintek közelében maradhatnak a rövid hozamok.

A chartra pillantva azt látjuk, hogy tavaly augusztusban volt egy lendületes emelkedés, amikor 210 forintról 260 forintig kapaszkodott a kurzus. Azóta konszolidálódott az árfolyam, ám feltűnő, hogy az elmúlt hónapban megélénkült a forgalom, átlagosan 150 ezer darab cserélt gazdát naponta.

[caption id="" align="aligncenter" width="600"]Előreláthatóan újabb ingatlanokba fektet a cég - Kép: MW Előreláthatóan újabb ingatlanokba fektet a cég - Kép: MW[/caption]

A papír mellett szól még a 7 forintos is, ami a jelenlegi árfolyam mellett 3,1 százalékos osztalékhozamnak felel meg. Kiugróan magas, a nemzetközi számviteli elvek szerinti 2,64 millió eurós adózott eredménnyel zárta a tavalyi évet az Appeninn. Az egy évvel korábbit 120 százalékkal meghaladó eredmény elsősorban annak tudható be, hogy jelentős átértékelést láthattunk az eredménykimutatásban. Ehhez hasonló érték nem valószínű a következő években, de a körülbelül 1,5 millió eurós adózott eredmény fenntarthatónak tűnik.

A nettó eszközérték alapján és P/E (ár/nyereség) alapon is jól árazott a papír. Az operációból adódó szabad pénzáram alapján azonban diszkonttal forog a részvény.

Joggal merülhet fel a kérdés: vajon mire költi szabad pénzeszközeit a társaság? Miró József szerint az egyik lehetőség az osztalékfizetés, de a stratégiának megfelelően valószínűleg újabb ingatlanokba fektetik majd a pénzt. Utóbbi esetben azonban a növekedési sztoriból profitálhatnak a befektetők, ugyanis a magyar most attraktív hozamot ígér, ami a társaság esetében 7,4 százalék körül alakult tavaly.

osztalék kisrészvények appenin részvénypiac
Kapcsolódó cikkek