Pénz- és tőkepiac

Alig harmadát kötik le a banki betéteknek

Rohamosan csökken a lekötött betétek aránya a háztartások számlapénzein belül: az első negyedév végére mindössze 2758,5 milliárd forintot ért el ez az összeg, amely alig több mint 37 százalékos súlyt jelentett – derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) friss adataiból.

A jegybank statisztikái szerint miközben a háztartások betéteinek állománya 6,62 százalékkal emelkedett a március végéig tartó egy év alatt, a lekötött betéteké majdnem 15 százalékkal csökkent. A látra szóló és folyószámlabetétek mennyisége viszont több mint a negyedével emelkedett egyetlen év alatt, és a harmadik hónap végére meghaladta a 4600 milliárd forintot: vagyis a lakosság egyáltalán nincs szűkében a likvid pénzeszközöknek. A lekötött pénzek arányának érezhető csökkenése 2014-ben indult meg a lakossági folyószámlákon. Az MNB adatai szerint 2013 márciusában még meghaladta a 74 százalékot a súlyuk, ám ez az arány 2016 elejére 46,7 százalékra zsugorodott, azóta pedig újabb majdnem 10 százalékponttal csökkent.

Figyelemre méltó azonban, hogy az elmúlt években a két éven túli betétek állományában nem látszott csökkenés, sőt a március elején regisztrált, 834,3 milliárdos mennyiség 1,7 százalékos emelkedést tükrözött az egy évvel korábbi állapothoz képest. (Ebben szerepet játszhatott az is, hogy az adókedvezménnyel támogatott tartós megtakarításoknál sok esetben 3–5 éves futamidőre is kötöttek le pénzeket a lakossági ügyfelek.) A devizában elhelyezett megtakarításoknál is hasonló a helyzet, mint a forintban tartott pénzeknél. Itt március végére 36,6 százalékra csökkent a lekötött betétek aránya az egy évvel korábbi bő 49-ről. Eközben a devizabetétek aránya az első negyedév végén 16,4 százalékot tett ki a teljes mennyiségen belül, szemben a 2015. márciusban mért 15,5, illetve a három évvel korábbi 12,7 százalékkal.

A lekötetlen számlapénzek arányának folyamatos emelkedése egyértelműen az alacsony kamatokkal magyarázható: a jegybank a háztartások lekötött forintbetéteinél 0,47 százalékos kamatot kalkulált márciusra éves átlagban, miközben a lekötetlen folyószámlabetéteknél 0,1 százalék volt a kiszámolt érték. Az euróbetéteknél is hasonló a helyzet: ott a lekötött pénzeknél 0,44 százalék szerepelt átlagosan a szerződésekben. Ezen a téren a közeljövőben nem is várható gyökeres változás, így az előttünk álló időszakban is arra kell számítani, hogy a parkoló számlapénzek mennyisége jóval meghaladja majd a lekötött betétekét.

lekötött betét megtakarítások befektetés
Kapcsolódó cikkek