Pénz- és tőkepiac

A Colonnade-hoz kerülnek az AIG ügyfelei

Május elsejétől a Colonnade Insurance S.A. magyarországi fióktelepe vette át az AIG Europe Limited Magyarországi Fióktelepét.

Május elsejétől a Colonnade Insurance S.A. magyarországi fióktelepe vette át az AIG Europe Limited Magyarországi Fióktelepét. A biztosítási szerződéseket a lejártukkor egy úgynevezett renewal rights átadási folyamat keretén belül veszik majd át – mondta a Világgazdaságnak Kovács Gábor, a Colonnade fióktelepének vezetője, aki korábban éppen a magyarországi AIG vállalati üzletágának igazgatója volt.

Mindez azt jelenti – mondta Kovács Gábor –, hogy az ügyfeleknek a biztosítási szerződések lejáratáig (megszűnéséig) a fedezetet továbbra is az AIG nyújtja, azonban az adminisztrációt és a kárrendezést az AIG képviseletében a Colon­nade látja el. A megállapodás szerint az AIG korábbi munkavállalói csatlakoztak a Colonnade-hez, és biztosítják a szolgáltatások folytonosságát, így a biztosító elérhetőségei sem változtak.

Nagyjából a teljes AIG-termékkört átveszik, kivételt azok jelentenek, amelyeknél a már futó Colonnade-termékek modernebbek, ügyfélbarátabbak. Így továbbra is elérhető lesz a megszokott AIG szakmai felelősség-, cyber-, és megmaradnak a csoportos baleset- és utasbiztosítások is. A tranzakcióval közel háromszorosára fog növekedni a Colonnade által kezelt állomány.

A megállapodás – amelyet a Fair­fax Financial Holding Limited, a torontói tőzsdén jegyzett nemzetközi pénzügyi szolgáltató holdingtársaság és az amerikai AIG kötött tavaly ősszel – nemcsak nálunk, hanem 12 országban érinti az AIG érdekeltségeit, ezek közül a régióban a cseh, a szlovák és a magyar állomány átruházására került sor májusban, a későbbiekben pedig régiónkból a lengyel, a bolgár és a román piacon is 2-3 éven belül megvalósulhat az átadás. Ezek mellett a dél-amerikai és a törökországi AIG biztosítók kerülnek a Fairfax kezébe.

A biztosítással, viszontbiztosítással és befektetések kezelésével foglalkozó, világszerte több mint 20 biztosító és viszontbiztosító tulajdonosaként működő Fairfax csoport közép- és kelet-európai elnöke, Csákvári Péter szerint cégük hisz a régió fejlődési lehetőségeiben. Maga a Fairfax is új szereplő a térségben – jelentős lépést akkor tett, amikor 2016-ban átvette az ausztrál QBE régiós érdekeltségeit Szlovákiában, Magyarországon és Ukrajnában.

AIG Colonnade biztosítás
Kapcsolódó cikkek