Pénz- és tőkepiac

Megduplázta profitját a Raiffeisen

Nagyot nőtt a magyarországi Raiffeisen anyabankjának nyeresége.

Nagyot nőtt a magyarországi Raiffeisen anyabankjának nyeresége. A Raiffeisen Bank International tegnap közzétett gyorsjelentése szerint 220 millió euró lett a csoport első negyedéves konszolidált adózott eredménye, ez a kétszerese a tavalyinak. A befektetők kedvezően fogadták a hírt, az osztrák bankrészvény árfolyama nyitás után 3,8 százalékos pluszba ugrott, és később is 2 százalék fölötti nyereségben maradt. A nyereség megugrása főleg a működési eredmény javulásának köszönhető. A várható veszteségekre elkönyvelt céltartalék 25 millió euróval csökkent, ez szintén növelte a nyereséget, főleg Oroszországban, Albániában és Ukrajnában volt lehetőség nagyobb céltartalékok felszabadítására.

A működési bevétel 1,3 milliárd euró, 9 százalékkal nőtt. A nettó kamateredmény és kamatmarzs éves szintű növekedése egyrészt az oroszországi leánynak volt köszönhető, másrészt a likviditás optimalizálása és egyszeri hatások is szerepet játszottak benne. A nettó kamateredmény egyébként 5 százalékkal nőtt a tavalyi első negyedévhez képest 796 millió euróra. A nettó díj- és jutalékeredmény is emelkedett.

A leánybankok közül a hazai is nagyban hozzájárul a nyereség növekedéséhez. A magyar Raiffeisen nettó nyeresége 18 millió euró volt az első három hónapban, 91 százalékkal több, mint egy évvel korábban. A hitelintézet azon kevesek közé tartozott, amelyek az alacsony kamatkörnyezetben is képesek voltak a kamateredmény és a kamatmarzs növelésére. A mérlegfőösszeg 7,1 százalékkal nőtt Magyarországon, a betétállomány pedig csaknem 12-vel tavaly március óta. A hitelezés viszont még mindig gyengén alakul, a hitelállomány 14 százalékkal esett vissza egy év alatt.

Raiffeisen Bank Raiffaisen
Kapcsolódó cikkek