Pénz- és tőkepiac

Nem működhet tovább a Strategon Értékpapír Zrt.

A Strategon újabb ügyféllel szerződést nem köthet, ugyanakkor a még fennálló ügyfél-szerződéseket teljesítenie kell.

A Magyar Nemzeti Bank ma publikált határozatában részben felfüggesztette a Strategon Értékpapír Zrt. befektetési- és árutőzsdei szolgáltatásra, valamint a kapcsolódó kiegészítő tevékenységekre vonatkozó tevékenységének folytatását. A Strategon a felfüggesztés ideje alatt újabb ügyféllel szerződést nem köthet és a meglévő ügyfeleivel szemben új kötelezettséget sem vállalhat, ugyanakkor a még fennálló ügyfél-szerződéseket teljesítenie kell.

A felfüggesztés hatálya addig tart, míg a Strategon az ügyfeleivel történő teljes körű elszámolás megtörténtét, vagy e kötelezettség más befektetési vállalkozás általi – az MNB előzetes engedélyével történő – átvállalását a jegybank felé megfelelően nem igazolja. Az jegybank továbbá a Strategon befektetési- és árutőzsdei szolgáltatásra, valamint a kapcsolódó kiegészítő tevékenységekre vonatkozó tevékenységi engedélyének visszavonásáról is döntött, amely az azt követő napon hatályosul, amikor a Strategon az MNB felé igazolási kötelezettségének eleget tett.

Forrás: AFP

Az intézkedésekre azt követően került sor, hogy az MNB 2016. december 22-én határozatában felszólította a Strategont, hogy feleljen meg a jogszabályi előírásoknak és szavatoló tőkéjét töltse fel a jogszabályban meghatározott szintre. Az MNB ugyanakkor megállapította, hogy a társaság az előírt határidőben nem tett eleget a szavatoló tőke-feltöltési kötelezettségének. Az MNB a fentieken túlmenően megállapította továbbá, hogy a Strategon több mint hat hónapja nem folytatja a részére engedélyezett árutőzsdei tevékenységet sem.

A Strategon Értékpapír Zrt. a tőkepiac egészéhez mérten csekély súllyal – a szektor értékpapírállományára vetítve 0,14 százalék részesedéssel –, s mintegy 600 szerződött ügyféllel rendelkezik.

felfüggesztés MNB
Kapcsolódó cikkek