Pénz- és tőkepiac

Többet ér a Bitcoin, mint az arany

Meredeken emelkedik a virtuális valuta, a Bitcoin értéke, a hétvégén átlépte a kétezer dolláros álomhatárt is. Szakértők ugyanakkor óvatosságra intik a befektetőket.

Rekordmagasságba emelkedett a virtuális valuta, a árfolyama, a hétvégén több online kereskedelmi platformon is kétezer dollár fölé emelkedett a kryptodeviza árfolyama. A digitális pénz értékes az év eleje óta több mint duplájára emelkedett, egy számítógépes érme többet ér jelenleg, mint egy uncia arany (1250 dollár). A virtuális devizának a WannaCry-támadássorozat nagyon jót tett (a kiberbűnözők ugyanis Bitcoinban kérték a váltságdíjat), ugyanakkor szakértők arra figyelmeztetnek, hogy érdemes óvatosan bánni a Bitcoinnal.

A digitális pénz ugyanis még tíz éve sem létezik: komplex számítások során határozzák meg az értékét, és csak bizonyos online oldalakon váltható át valódi pénzre. A Bitcoin mögött ugyanis egyetlen állam, jegybank, vagy bármilyen valós gazdasági teljesítmény nem áll. Nehéz lekövethetősége miatt illegális célokra is remekül alkalmazható. Emellett értéke komolyan ingadozik: a mostani kétezer dolláros árfolyammal szemben az értéke januárban még csak nyolcszáz dollár volt.

digitális pénz bitcoin
Kapcsolódó cikkek