Pénz- és tőkepiac

Angol sztori fűti a NordTelekomot

Lecsorgással töltötte az elmúlt hónapokat a NordTelekom kurzusa. Mégis élénk forgalom jelezte a 6,50-tól 3,90-ig tartó csúszdát, s pár hete ismét felfelé tart a jegyzés, immár 4,60 forint körül fizetnek a 10 forint névértékű papírért. Ezeken a szinteken már annak ellenére is felkeltette a befektetők érdeklődését a hogy a tavalyi évet 91,45 millió forint veszteséggel zárták.

A negatív eredmény oka az előző évek felgyülemlett kintlévőségeinek a számviteli politika szerinti leírása – mondta a Világgazdaságnak dr. Gácsi Mihály, a társaság elnöke. Hozzátéve: ez elsősorban a lakossági internetszolgáltatás területén képződött néhány ezer forintos tartozásokból halmozódott fel, annak következtében, hogy a válság nyomán 10-15 százalék körül alakult a nem fizető fogyasztók aránya, s mivel a szolgáltatás korlátozására csak a második felszólítást követő póthatáridő letelte után volt mód, gyakran három-négy havi kintlévőségek is halmozódtak. És a csekély összegek miatt a behajtásra sem volt mód.

A társaság jogelődjét a Keystone Internet Services Kft. (korábbi nevén Nextra) alapította még 2005-ben. Egy évvel később bevásárolta magát a Beltáv, és a társaság nevét NordTelekomra változtatták. A NordTelekomot 2009-ben vezették tőzsdére. A cég távközlési tevékenységet és ehhez kapcsolódó kiegészítő tevékenységeket végez. A távközlési tevékenységen belül főtevékenysége az internetszolgáltatás, de a távközlési szolgáltatások teljes spektrumát nyújtja: bérletvonal, ADSL, IPTV, vezetékes telefon (VOIP). Ezeken túl szerverelhelyezéssel, tárhelybiztosítással, doménnévbejegyzéssel is foglalkozik.

A 2016-os üzleti jelentésben azt olvashatjuk, hogy szerkezeti átalakításokat hajtott végre a NordTelekom. Ennek nyomán ugyan átmenetileg csökkent az árbevétel, ám a költségek is jelentősen olvadtak, amitől a menedzsment az eredménytermelő képesség megtartását várja. Időközben megalapították a Reenger Zrt.-t, hogy Angliában folytatott tevékenységéhez az új társaság esetleg további befektető bevonásával hozzájáruljon. A NordTelekom 2017-ben bővülést tervez: a vállalat vezetése folyamatosan vizsgálja a telekommunikációs piacot, elsősorban külföldi projektek, kooperációk beindítását tervezi.

Régóta tervezte a társaság, hogy az Angliában élő magyaroknak és lengyeleknek mobiltelefon- és internetszolgáltatást kínál – folytatta a Világgazdaságnak a társaság elnöke. Az egyik ottani szolgáltatóval szerződtek a hálózat használatára, s a fogyasztóknak egy magyar vagy egy lengyel vezetékes számot kínálnak, amely a mobiltelefonjukon csörög, így az otthoniak az esti órákban kedvező vagy ingyenes tarifával hívhatják a kint élőket. Természetesen magyar, illetve lengyel nyelvű ügyfélszolgálatot is működtetnek, ami különösen a tömbökben élő, és ezért angolul nem jól beszélő lengyeleknek fontos.

A NordTelekomnak már kétezer angliai ügyfele van, s a társaság növekedési sztorit lát ezen a piacon, hiszen a becslések szerint 300 ezer lehet az angliai magyarok száma, míg a legutóbbi népszámláláson 1,2 millióan vallották magukat lengyelnek. A terveik között szerepel, hogy később más kelet-európai országokra is fókuszálnak.

mobilkommunikáció Nagy-Britannia távközlés
Kapcsolódó cikkek