Pénz- és tőkepiac

Dubaji felhőkarcolók mentik meg a Csepelt

Orosz turbinaüzlet és dubaji felhőkarcoló-projekt húzhatja ki az eladósodott Csepel Holdingot a gödörből. Ha minden összejön, feltőkésítik a társaságot.

Közgyűlést tart július 21-én a Csepel Holding Nyrt., melynek egyetlen napirendje: a könyvvizsgáló megválasztása, díjazásának megállapítása s a könyvvizsgálóval kötendő szerződés tartalmának meghatározása. Erre azért került sor, mert a könyvvizsgáló megbízatása lejárt április 30-án. Határozatképtelenség esetén a megismételt és a megjelentek számára tekintet nélkül határozatképes közgyűlés időpontja augusztus 1.

Önmagában a könyvvizsgáló-választás nem túl izgalmas, ám emlékezhetünk, hogy a társaság április 28-i évi rendes közgyűlése előtt ritka meglepetéssel szolgált Nagy Judit könyvvizsgáló, mikor arról tájékoztatta a Piacfelügyeletet:

„A Csepel Holding Nyrt. 2016/12/31 évi éves beszámolójának és konszolidált éves beszámolójának könyvvizsgálata során olyan tényeket állapítottunk meg, amelyek alapján a záradék megadásának elutasítása válhat szükségessé.” Erre válaszul a menedzsment módosította a közgyűlési előterjesztéseket. A régi 7-es napirendben a 2016. évi, a számviteli törvény szerinti beszámolót még 231 750 ezer forint mérlegfőösszeggel és mínusz 313 695 ezer forint adózott eredménnyel (veszteséggel) terjesztették volna elő jóváhagyásra. Míg a módosított napirend már 325 044 ezer forint mérlegfőösszeggel és mínusz 220 402 ezer forint adózott eredménnyel (veszteséggel) került a közgyűlés elé. Továbbá új elemként került az előterjesztések közé a 2016. évi összevont (konszolidált) éves beszámoló 1 723 014 ezer forint mérlegfőösszeggel és mínusz 254 384 ezer forint adózott eredménnyel. A módosított előterjesztéseket a közgyűlés jóváhagyta.

Az elfogadott 2016-os éves beszámoló szerint a társaság elvesztette a 2015. december 31-i saját tőkéjének több mint tíz százalékát. A Csepel Holding Nyrt. leányvállalata, az Excel Csepel Kft. 2016-os éves beszámolója szerint ugyancsak elvesztette a 2015. december 31-i saját tőkéjének több mint tíz százalékát. A konszolidált átfogó eredménykimutatásból azt is láthatjuk, hogy amíg 2015-ben 85,05 forint volt az egy részvényre jutó eredmény, addig 2016-ban 109,97 forint veszteség jutott egy részvényre.

Az árfolyam tavaly nyár óta az 500 forintos lélektani plafon alatt lebegett, az utóbbi hetekben pedig gyakorlatilag ráült erre a támaszra. A kurzus stabilitása meglepőnek tűnhet a veszteségek fényében, különösen, hogy a 2016-os vezetőségi jelentés is kiemelten kezeli a felhalmozott adóhatósági és szállítói tartozások ügyét.

Két régóta húzódó, folyamatban lévő ügylet kölcsönözhet némi optimizmust. Az egyik a négyéves dubaji ügy: a 72 emeletes Al Hikma Towerben épít automatizált parkolót az Excel Csepel, s bár az épület 95 százalékban kész (és a parkoló nélkül nem kaphat használatbavételi engedélyt), még nem látni az ügylet végét. A másik az orosz turbinák hároméves sztorija: az energetikai profilra történő átállás jegyében az Excel Csepel és a Distributed Generating Company között érvényben lévő szerződés alapján 364 millió dollár értékű, 330 kW-os áram- és hőtermelő gázturbinákat szállítanak a következő 3 és fél évben.

A projekt indulása még mindig bizonytalan, a jelentés „hihetetlen és váratlan” időigényről írt az előkészítés kapcsán. A projektet az EXIM Bank finanszírozná, s az EXIM-szerződés megkötésével párhuzamosan tervezik a Csepel Holding Nyrt. feltőkésítését is 3 millió euróval.

Dubaj közgyűlés Csepel
Kapcsolódó cikkek