Pénz- és tőkepiac

Hatszázalékos kamattal is van betét

Kombinált betéttel akár 4-6 százalékos kamatot is fizetnek a bankok, ha ezzel új ügyfelet szerezhetnek, akinek egy másik pénzügyi intézmény termékét is el tudják adni. Az állam és a biztosítók is szép jutalékot fizetnek a forgalmazóknak.

Miközben a lekötött forintbetétek átlagos kamata már csupán 0,5 százalék körül van a jegybank adatai szerint, a kombinált megtakarítási termékek betéti részére akár 6 százalékos kamatot is hajlandók fizetni a hitelintézetek. A Magyar Nemzeti Bank betétválasztó alkalmazása szerint jelenleg kilenc hitelintézet kínál valamilyen befektetéssel kombinált betétet, és összesen 18-féle termék érhető el a magyar piacon.

Fotós: Darnay Katalin

A bankoknak nem éri meg magas kamattal kínálni a normál lekötéseket, hiszen a bankközi piacon rekordalacsony áron juthatnak forrásokhoz. A három hónapos bankközi kamatláb (Bubor) jelenleg már csupán 0,15 százalék, és az egyéves is mindössze 0,29 százalék. A lakossági betétekre sem éri meg ennél magasabb kamatot fizetni, ráadásul a hitelintézetek likviditási helyzete is többnyire elég jó, a hitel/betét arány sokuknál még túlságosan alacsony is. A normál lekötések a lakosságot is egyre kevésbé hozzák lázba, a kombinált termékeknek viszont vonzó a hozamuk, ráadásul ezeken a bankok is kereshetnek, hiszen a különféle értékpapírok kibocsátói és a biztosítók jutalékot adnak a forgalmazóknak.

Az évi 6 százalékos csúcskamatot a CIB Bank ügyfelei kaphatják meg az úgynevezett Eco Duo megtakarítással. Ehhez az alapfeltétel, hogy nyitni kell a banknál egy Eco bankszámlát, és a megtakarítás felét Kamatozó Kincstárjegyben kell elhelyezni. Az extra kamatú betét futamideje csupán két hónap, a jelenleg 2 százalékos kamatot fizető állampapíré egy év. Utóbbi forgalmazásáért 0,8 százalékos jutalékot fizet az Államadósság Kezelő Központ a bankoknak. Az ügyfélszerzés mellett valószínűleg a bőkezű állami juttatásra játszik több takarékszövetkezet is. A csak új ügyfeleknek szóló Bizalom kombinált betét része mindössze egy hónapos, de évi 4 százalékos kamatot fizet, ha a kliens a megtakarítás legalább felét Féléves Kincstárjegyben helyezi el. Utóbbi 1,5 százalékos éves kamatot fizet a befektetőnek, az állam ezenfelül 0,4 százalékos jutalékkal díjazza a forgalmazókat.

Az életbiztosítások mellé is igen magas kamat jár. A Sopron Bank ügyfelei például 5,5 százalékos betéti kamatot is kaphatnak fél évre, ha a megtakarítás legalább felét egy minimum ötéves futamidejű, egyösszegű életbiztosításban helyezik el. A biztosító a bankkal közös érdekeltségi körbe tartozó Grawe Életbiztosító. A K&H ajánlata ehhez képest igen szerény, 4 százalékos a kiemelt kamat az életbiztosítással kombinált betétekre, s a lekötés futamideje is mindössze két hónap, ráadásul a megtakarítás legalább kétharmadát kell a biztosításba tenni.

Befektetési alapokkal kombinált betétet is kínálnak több helyen, ezeknél a legfeljebb 3 százalékos még új megtakarítás esetében is. Meglévő megtakarításnál gyakran csupán 2 százalékos vagy még annál is alacsonyabb kamatot kapnak az ügyfelek. Ennek egyik oka az lehet, hogy az alapkezelők a jutalékok terén nem tudják felvenni a versenyt az ÁKK-val és a biztosítókkal.

forintbetét Magyar Nemzeti Bank befektetés
Kapcsolódó cikkek