Pénz- és tőkepiac

Kivárásra rendezkedett be az Őrmester

A napokban egy évi nettó 132 millió forintos megbízásról adott hírt az Őrmester, melyet a BorgWarner Oroszlány és a BorgWarner Hungary cégektől kapott június 1-jén.

Ennek ellenére a piaca továbbra is csendes, az elmúlt három hónapban nem haladta meg az 500 darabot a napi forgalom. Ezer darabot meghaladó értékesítéshez pedig tavaly őszig kell visszalapoznunk a tőzsdei kalendáriumban. Persze mindez nem meglepő, ha figyelembe vesszük, hogy a közkézhányad mindössze 6,5 százalék.

 

Fotós: Vémi Zoltán

 

A kurzus évek óta 300 forint körül mozog, ám az idei kispapírrali jelentős emelkedést hozott. Az év első három hónapjában megduplázódott az árfolyam, majd visszazökkent a megszokott 330 forintos kerékvágásba. (Százforintos spreaddel a 272 forintos vételi és a 370 forintos eladási ajánlatok között.)

A 2010 decemberében tőzsdére vezetett Őrmester Vagyonvédelmi Nyrt. jogelődje még egy kelet-közép-európai célkitűzéssel jött létre. Főbb tevékenységi köre a komplex vagyonvédelmi szolgáltatás, melynek alapvető szegmensei az objektumvédelem, a biztonságtechnika, a risk management, a speciális védelmi és szállítási szolgáltatások, valamint a vagyonvédelmi piac innovációi. A társaságnak korábban Romániában, Szerbiában és Szlovákiában is voltak leányvállalatai, mára azonban csak a hazai operáció maradt.

Joggal merülhet fel a kérdés, hogy miért van még a pesti parketten az Őrmester. Nos, a részvények 40,49 százalékát birtokló Kincs István, a társaság elnöke azt mondta a Világgazdaságnak, hogy egészen más volt a piaci helyzet 2010-ben, mikor tőzsdére vezették a céget. Bár az IPO sikeres volt, hisz alig két hét alatt 1740 forintról a történelmi maximumig, 5400 forintig húzták fel a kurzust a lelkes befektetők, később a lendület megtört. A parkettre lépéskor jóval erőteljesebb gazdasági fellendülést vártak, mint ami végül bekövetkezett – tette hozzá.

A csalódás ellenére kivárnak, részben praktikus okokból is, hiszen ahogy a tőzsdére lépés sem könnyű, a tőzsdei kivezetés sem olyan egyszerű dolog, mindkettő komoly előkészületet igényel. Ahogy a társaság elnöke fogalmazott: jelenleg nincs napirenden sem egy újabb kibocsátás, sem a tőzsdéről való kivonulás.

Kincs István emlékeztetett rá, hogy korábban nagy hangsúlyt helyeztek a regionális jelenlétre, s valóban volt presztízsértéke a három külföldi leányvállalatnak, de miután a gazdasági konjunktúra nem az elképzeléseik szerint alakult, s a leánycégek csak morzsolták a profitot, feladták a külföldi operációt. Most a hazai tevékenységre fókuszálnak. A társaság a tavalyi évet 775 millió forintos árbevétel mellett közel 16 milliós adózott eredménnyel zárta.

A cég minőségi, tehát legalább közepes, felső közepes és prémiumtermékeket, szolgáltatásokat kínál – hangsúlyozta az elnök. Intelligens vagyonvédelmi megoldásaik közül a kamerarendszereket emelte ki, továbbá a lehallgatásbiztos árnyékolástechnikára és a helyszínen felvett hangfájlok alapján készült elektronikus jegyzőkönyvekre hívta fel a figyelmet.

IPO őrmester tőzsde
Kapcsolódó cikkek