Pénz- és tőkepiac

Nagyon kevés gyereknek van biztosítása

A tizenévesek kevesebb mint 10 százaléka esetében gondoskodnak a szülők valamilyen balesetbiztosításról, nyugaton ez az arány 60-70 százalék.

Több a baleset a vakáció alatt, közben a fiatalok biztosítási védelme messze nem kielégítő – mondja Jánosi Gergely, az OVB pénzügyi tanácsadó cég ügyvezető igazgatója. Tapasztalatai szerint a tizenéves fiatalok kevesebb mint 10 százaléka esetében gondoskodnak a szülők valamilyen baleset-biztosításról, noha már évi 7-8 ezer forintért jelentős térítési összeggel járó konstrukciók vannak. Nyugat-Európában a gyerekek 60-70 százalékának van balesetbiztosítása.

Nálunk valamennyi tanköteles, iskolába beiratkozott fiatal az állami balesetbiztosítás hatálya alá tartozik, de e konstrukcióban a baleseti halál esetén mindössze 200 ezer a kártérítési limit, a kisfokú rokkantság esetén – például egy kisujj elvesztésekor – 3 ezer a térítés.

A nyári szünet alatt mindig több a baleset. Fotó: Móricz-Sabján Simon

Sokan a lakásbiztosításuk mellé választható baleset-biztosítási kiegészítő szolgáltatással tudják le az ifjak védelmét. Ez azonban sokszor nem tartalmaz például kórházi napi térítést, vagy ennek mértéke csak pár száz forint. Ez aligha nyújt fedezetet arra, ha a szülőnek hosszú időre fizetés nélküli szabadságra kell mennie, hogy ott lehessen a beteg gyermek mellett a kezelések idején. A gyermekekre kötött baleset-biztosítások ebben a tekintetben is hasznosak lehetnek, a rokkantsági térítések pedig nagyobb tragédia bekövetkeztekor hathatós segítséget nyújtanak abban, hogy a megsérült fiatal gondozása mellett a család életszínvonalában ne következzen be drámai törés.

A háztartási biztosításokba épített felelősségbiztosítási fedezetek bizonyos károk előfordulásakor is – például ha a bringázó gyerek kárt okoz egy parkoló autóban – megfelelő védelmet biztosítanak.

gyerekek balesetbiztosítás biztosítás
Kapcsolódó cikkek