Pénz- és tőkepiac

Egekbe emelkedhet az Amazon tőzsdei árfolyama

Úgy tűnik az Amazonnak megérte felvásárolnia a Whole Foods Marketet, a részvény árfolyamában ugyanis hatalmas felértékelődési potenciál rejtőzik.

Nagyot robbantott múlt héten az Amazon, ugyanis 13,7 milliárd dollárért felvásárolja a bioélelmiszereket árusító Whole Foods Market kiskereskedelmi láncot . A felvásárlás jelentős lépés lehet, hisz hasztalan dominál az Amazon az e-kereskedelemben, az élelmiszer túlnyomó többségét még mindig hagyományos üzletekben szerzik be a vásárlók. Az akvizícióval viszont megvetette lábát a cég a 800 milliárd dolláros élelmiszerpiacon, így hiába törte át néhány hete az ezerdolláros álomhatárt a árfolyama, még bőven lehet benne felértékelődési potenciál. Nem elhanyagolható az sem, hogy ezzel hozzájut a Whole Foods több mint négyszáz üzletéhez, ami a saját infrastruktúrájával kiegészülve óriási lehetőségéket hordoz magában. Egyes becslések szerint hamarosan akár ötperces kiszállítás is szóba jöhet bizonyos amerikai nagyvárosokban.

Forrás: AFP

Az Amazon befektetői jól fogadták a hírt, s a bejelentés óta mára 4 százalékot emelkedett a részvény, a hagyományos kiskereskedelmi cégek befektetői viszont megijedtek attól, hogy az Amazonnal már a fizikai üzletekben is fel kell venniük a versenyt. A Target például 10, a Wal-Mart pedig nagyjából 4 százalékot gyengült a bejelentés óta. Az Amazon árfolyama fontos technikai szintekről fordult, ráadásul az indikátorok sem festenek rosszul, s az elemzők is igencsak optimisták, még mindig több mint 10 százalékos felértékelődést vár a konszenzus. Nem csoda, hiszen ahogy látható, az Amazonnál nemcsak az organikus növekedés erős (például a felfutó felhőüzletág miatt), de hajlamosak akvizíciókon keresztül is terjeszkedni. Jeff Bezost, az Amazon vezérigazgatóját maga Warren Buffett befektetési guru nevezte „korunk legfigyelemreméltóbb üzletemberének”, véleményünk szerint tehát nem éri meg az Amazon ellen fogadni.

Whole Foods árfolyam Amazon
Kapcsolódó cikkek