Pénz- és tőkepiac

Állami forrás és létszámleépítés ment meg egy bankot

Az olasz kincstár szerint a Monte dei Paschi teljes tőkehiánya 8,1 milliárd euró, valamivel kevesebb az Európai Központi Bank (EKB) által előzetesen becsült 8,8 milliárdnál.

Egy 2017 és 2021 közötti időszakra vonatkozó tervvel állt elő a Monte dei Paschi di Siena, amely a periódus végére újra nyereséges bankká válhat. Az ütemterv azon az alappilléren támaszkodik, hogy az jóváhagyta az 5,4 milliárd eurós állami mentőövet. A feltőkésítéssel az olasz állam 70 százalékos tulajdonosa lesz a világ legöregebb működő bankjának.

Az olasz kincstár szerint a Monte dei Paschi teljes tőkehiánya 8,1 milliárd euró, valamivel kevesebb az Európai Központi Bank (EKB) által előzetesen becsült 8,8 milliárdnál. A bank 2021-re 1,2 milliárd eurós profittal számol, míg a tavalyi évet még 3,24 milliárdeurós veszteséggel zárta. Mindezt „egy konzervatív tervvel, nem pedig irreális célkitűzésekkel” szeretnék megvalósítani – idézi Marco Morelli ügyvezető igazgatót a Reuters. „Példátlan, amit az elmúlt kilenc hónapban tapasztaltunk: mintha az intenzív osztályon tartózkodtunk volna, ötpercenként egy vészhelyzettel” – mondta Morelli.

Forrás: AFP

Az átalakítási forgatókönyv része egy körülbelül 5500 fős létszámleépítés és a bankfiókok 30 százalékának bezárása: 600 fiók szűnhet meg a 2000-ből. A pénzintézet beleegyezett abba is, hogy szabjanak plafont az igazgatóság bérének.

A tervek szerint bruttó 28,6 milliárd euró értékű nem teljesítő hitelállományt ad majd el a bank, ebből több mint 26 milliárd euró értékű hitelt kötvényesítenének. Ha minden a Monte dei Paschi várakozásainak megfelelően alakul, a bank elsődleges, úgynevezett CET1-es tőkemutatója 2021-ben 14,7 százalék lesz.

A Monte dei Paschi decemberben kért állami segítséget, miután a rossz hitelállománya miatt csődközelbe került, és az 5 milliárd eurós magántőke-bevonási kísérlete – érdeklődés híján – kudarcba fulladt.

Az olasz kormány az elmúlt hónapban már kiharcolta az Európai Bizottság jóváhagyását két bank megmentéséhez. Június végén két regionális bank, a Veneto Banca és a vicenzai Banca Popolare portfóliójából leválasztották a fertőzött hitelállományt. Megállapodtak, hogy az Intesa Sanpaolo egy euróért felvásárolja a két pénzintézet egészséges hitelállományát, és ezért 5,2 milliárd eurót kap az államtól, amely mellé 12 milliárd eurós állami garancia is jár.

Bank forrás leépítés Monte dei Paschi
Kapcsolódó cikkek