Pénz- és tőkepiac

Egymilliárd hordós készleteket fedeztek fel Mexikó partjainál

A várakozásokhoz képest több mint két és félszeresével csökkentek az Egyesült Államok nem stratégiai kőolajkészletei.

A várakozásokhoz képest több mint két és félszeresével csökkentek az amerikai kormány energiaügyi hivatala által közzétett adatok szerint az Egyesült Államok nem stratégiai kőolajkészletei. Múlt héten 7,6 millió hordóval 495,4 millió hordóra mérséklődtek a készletek. A benzin esetében jóval szerényebb, 1,6 millió hordós a csökkenés, a készletek ezzel 235,7 millió hordót tettek ki.

A két fő kőolajfajta jegyzésára emelkedéssel reagált a hírre. A nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) 3, az északi-tengeri Brent 2,4 százalékkal lőtt ki. A Bloomberg adatai szerint a WTI 46,48, a Brent 48,79 dollárig szaladt fel hordónként, de később visszafordult a két görbe. Lapzártánk előtt a WTI már csak 0,5 százalékos pluszban állt 45,27 dolláros hordónkénti jegyzésárral, a Brent pedig piros zónába került, a 47,5 dolláros szint 0,04 százalékos veszteséget jelent.

Kedden még jó napja volt az olajnak, ugyanis az Amerikai Ásványolaj-intézet 8,1 milliós készletcsökkenésről adott hírt. Ennek hatására 60 centtel drágult a két fő kőolajfajta. Hosszú távon az olaj árát növeli a kitermelés bővülése, ezzel kapcsolatban tegnap érkezett egy fontos hír. Egymilliárd hordós készleteket fedeztek fel Mexikó partjainál, a Zama-1 kútnál, melyben 25 százalékos érdekeltsége van a Premier Oilnak.

A társaság árfolyama Londonban csaknem 40 százalékkal lőtt ki, a részvényárfolyam 63,50 angol pennyn állt lapzártánk előtt, de napközben 64,25 pennyn is kötöttek üzletet. A papír idei teljesítménye még ezzel együtt is 14 százalékos mínuszban van. A blokkban érdekelt még a Talos Energy és a Sierra Oil and Gas is, előbbi 35, utóbbi 40 százalékos részesedéssel. A hír a mexikói peso erősödését is segítette, a valuta 0,7 százalékkal drágult a dollárral szemben. Nyolcvan év után ez az első magáncég által talált készlet az országban, amely 2014-ben nyitotta meg energiaszektorát, megszüntetve a Petróleos Mexicanos monopóliumát.

kőolaj Mexikó
Kapcsolódó cikkek