Pénz- és tőkepiac

Graphisoft-rali az átalakulás előtt

Az Országgyűlés módosította a szabályozott ingatlanbefektetési társaságokra vonatkozó törvényt, ami vonzóvá teszi ezt a működési formát.

Az Országgyűlés módosította a szabályozott ingatlanbefektetési társaságokra (SZIT) vonatkozó törvényt, amivel számos ingatlanpiaci részvénytársaság számára vonzóvá teszi ezt a működési formát.

Legnagyobb előnye, hogy kedvező adózási kondíciókkal biztosítja a részvényeseknek az ingatlanbefektetéseik hozamából való részesedést. Alapfeltétel, hogy a SZIT-nek minden évben a nettó eredmény 90-100 százalékát ki kell fizetnie osztalékként a tulajdonosoknak. Ezen túl még több kritériumnak is meg kell felelnie a SZIT-es társaságnak, de cserébe nem kell se iparűzési adót, se nyereségadót fizetnie.

A SZIT-ről szóló törvényt 2011-ben hirdették ki, ám azóta egyetlen ilyen társaságot sem alapítottak. A múlt hónapban megszavazott törvénymódosítások több ponton is lazítanak a korábbi feltételeken, kedvezőbbé téve a SZIT-ek alapítását és működtetését. Az egyik legfontosabb változás, hogy a korábbi, 10 milliárd forintos induló tőke helyett már 5 milliárd is elég az alapításhoz. Egy másik szigorú kikötés szerint a SZIT-nek 25 százalékos közkézhányadot kell biztosítania, ezen belül korábban egy részvényes tulajdoni hányada sem haladhatta meg a jegyzett tőke 5 százalékát. A módosítás szerint azonban 5 százalék feletti tulajdonjog esetén is fenntartható lesz a SZIT-státusz, amennyiben egyik tulajdonos szavazati joga sem haladja meg az 5 százalékot.

A Graphisoft Park már jelezte, hogy élni kíván a lehetőséggel, részvényesei a július 14-re összehívott közgyűlésen dönthetnek a SZIT-re történő átalakulásukról. A árfolyama júniusban 14,2 százalékot emelkedett, amit az alacsony kamatkörnyezet, illetve az kedvező folyamatai mellett a SZIT-té válástól remélt előnyök is hajtottak.

Amennyiben a Graphisoft Parknak sikerül megfelelnie a SZIT követelményeinek, az a befektetők számára magasabb osztalékot, likvidebb részvényt és javuló jövedelmezőséget jelentene.

 

Graphisoft Park ingatlan szabályozott ingatlanbefektetési társaság
Kapcsolódó cikkek