Pénz- és tőkepiac

Mélyrepülésben a gyémántpiac

Az elmúlt évek jó teljesítménye után az idén gyengélkedik a gyémántpiac.

Az elmúlt évek jó teljesítménye után az idén gyengélkedik a gyémántpiac. A kereskedők már tavaly is érezték a piaci hitelbuborékot és a szűkülő árréseket, de helyzetüket tovább rontja a gyémánt iránt gyengülő idei kereslet. Az Egyesült Államok hagyományosan a gyémánt egyik legnagyobb felvevőpiaca. A remélt keresleti bővülés viszont elmaradt. A Bloomberg szerint a Signet Jewelers, az egyik legnagyobb kiskereskedő negyedéves eladásai 12 százalékkal csökkentek, árfolyama pedig 38 százalékot esett január óta. A Tiffany & Co., a másik jelentős szereplő még nem tette közzé eredményeit, ám elemzők szerint e társaság forgalma is zsugorodott, bár ez még nem látszik az árfolyamon.

A visszaeső érdeklődés miatt a jövedelmezőség is veszélyben van, a Bain & Co. tanácsadó cég szerint egy átlagos gyémántvágó és -csiszoló cég 2016-ban nem termelt profitot. Anish Aggarwal, a Gemdax elemzője szerint a gyémánttal foglalkozó műhelyeknek a visszaeső kereslet miatt egyre kevesebb a vásárlóerejük, így saját beszállítóiknak sem mindig tudnak fizetni. Egy hónapja a KBC csoport megpróbálta lefoglaltatni az Exelco, egy iparági beszállító eszközeit, mivel a cég nem tudta finanszírozni 26 millió eurós tartozását. A bíróság a múlt héten a KBC ellen ítélt a lefoglalás tárgyában, de az eset jól mutatja az iparág állapotát.

A helyzet a hitelezőknek sem tetszik, a Standard Chartered és az Antwerp Diamond Bank már el is hagyta az üzletet, az ABN Amro pedig úgy döntött, hitelportfóliójában csökkenti a gyémánt részesedését. Erik Jens, az ABN Amro elemzője szerint az iparágat elöntötte az olcsó s hitelbuborékot hozott létre. Ez a buborék épp most ereszt le – fogalmazott. Jens hangsúlyozta: alkalmazkodni kell egy kisebb jövedelmezőségű, de nagyobb versenyű, volatilisebb piachoz. A szakértő úgy vélte, hogy az idén is lesznek még áldozatai a mélyrepülések.

gyémánt gyémántpiac
Kapcsolódó cikkek