Pénz- és tőkepiac

Százmillió euróért viheti a román bankot az OTP

Piaci hírek szerint 100 millió eurót fizethet az OTP a Banca Romaneascáért. A görög leánybank saját tőkéjére vetítve ez az összeg 0,9-es szorzót jelentene, tehát relatíve olcsó vétel lenne – mondta a Világgazdaságnak Le Phuong Hai Thanh, a Concorde Befektetési Zrt. elemzője.

Heteken belül lezárulhat a Banca Romaneasca (BR) eladása, miután a tárgyalások már az utolsó fázisba értek – nyilatkozta a Reuters hírügynökségnek Leonidasz Fragiadakisz, a görög anyacég, a National Bank of Greece (NBG) igazgatója. A román leányon kívül az NBG további kisebb érdekeltségektől válik majd meg Szerbiában, Albániában és Cipruson, eleget téve ezzel az európai hatóságok követeléseinek. A görög sajtó úgy tudja, hogy a BR-ért 100 millió eurót kér az anyabank, emellett a vevőnek törlesztenie kell egy 550 millió euró értékű hitelt, amelyet az NBG folyósított a korábban bajban lévő leányának.

A nagy kérdés, hogy ki lesz majd a befutó a Banca Romaneascáért folyó harcban. A két potenciális jelölt a második legnagyobb – és a bukaresti tőzsdén is jegyzett – Banca Transilvania, valamint az OTP. A romániai sajtó szerint vérre menő küzdelem folyt a színfalak mögött, de ma már szinte mindenki tényként kezeli, hogy a magyarországi bankot hirdetik ki győztesnek. Ezt táplálja, hogy Wolf László, az OTP vezérigazgató-helyettese május végén egy konferencián megerősítette, hogy az OTP megtette ajánlatát a Banca Romaneascára. Hozzátette: június végén vagy július elején dől el, hogy az NBG elfogadja-e az összeget.

A román bankszektoron belül a BR a 14. helyet foglalja el 1,6 százalékos piaci részesedéssel, a 2016 végén 110 bankfiókban 1160 személyt foglalkoztató bank eszközeinek értéke 6,3 milliárd lejt (1,4 milliárd euró) tett ki. Jó hír, hogy a román bank tavaly ismét profitot tudott termelni, 24,1 millió lej (1,7 milliárd forint) nettó eredményt jelentett a menedzsment, szemben az egy évvel korábbi 4,5 millió lejes veszteséggel. A bank ugyanakkor veszített a „méretéből”, hiszen 2015-ben a nettó eszközeinek értéke még 6,6 milliárd lej, a piaci részesedése pedig 1,8 százalék volt. A kihelyezett hitelek értéke 4,3 milliárd lej volt, a bankbetétek összege pedig 3,3 milliárd lejt tett ki. A banknak emellett továbbra is szüksége volt a segítségre, az anyabanktól 1,98 milliárd lej értékű forrást kapott, nagyjából azonos összeget, mint 2015-ben.

Az OTP évek óta tervez akvirálni Romániában, és az sem titok, hogy a jelenlegi 2 százalék körüli részesedését 5 százalékra tervezi növelni. A BR felvásárlásával az OTP Romania felkerülne a tíz legnagyobb helyi bank közé, miután piaci részesedése a jelenlegi 2,2 százalékról nagyjából 4 százalékra emelkedne.

Jól jönne az OTP-nek a közel 110 új bankfiók, és ha úgy számolunk, hogy az összeolvadással nagyjából felére csökkenthetők a költségek, akkor az eredménysoron akár 3,5 milliárd forint is keletkezhetne – mondta a Világgazdaságnak Le Phuong Hai Thanh, a Concorde Befektetési Zrt. részvényelemzője.

A szakértő úgy számol, hogy ha valóban 100 millió euró a vételár, az a görög leánybank saját tőkéjére vetítve 0,9-es szorzót jelentene, tehát relatíve olcsó tranzakciónak számítana. Az akvizíció, ha tényleg könyv szerinti érték alatt valósul meg, akár egyszeri pozitív eredményhatással is járhat, míg maga a tranzakció 150-200 forinttal felértékelheti a bank részvényeit. Érdemi árfolyammozgásra azonban nem kell számítani az elemző szerint, a piac ugyanis már árazza valamennyire a tranzakciót, hiszen elég régóta tudott, hogy az OTP pályázik a bankra.

Banca Romaneasca OTP OTP Bank
Kapcsolódó cikkek