Pénz- és tőkepiac

Teszttel tért vissza a kötvénypiacra Görögország

Görögország három év óta először jelent meg a kötvénypiacon, és ezzel nagy lépést tett afelé, hogy a harmadik pénzügyi mentőcsomag lejárta után önállóan finanszírozza magát.

A görög kormány kedden bejelentette, hogy 3 milliárd euró értékben adott el 5 éves lejáratú kötvényeket magánbefektetőknek.

A Thomson Reuters szerint a kibocsátást több mint kétszeresen túljegyezték, 6,5 milliárd eurónyi kereslet jelentkezett. Az érdeklődés jóval kisebb ugyan, mint a 2014. évi ugyancsak 3 milliárd eurós kibocsátáskor, amikor 600 befektető több mint 20 milliárd euró értékben jegyzett 3 éves kötvényeket, de Athén most olcsóbban jut pénzhez, a kamat csak 4,625 százalék a három évvel ezelőtti 4,95 százalékkal szemben.

A görög kormány „próbarepülésnek” tekinti a kibocsátást, fel kívánja mérni, hogy a harmadik nemzetközi mentőcsomag jövő évi kifutása után a nemzetközi hitelezőktől függetlenül képes-e finanszírozni magát.

A görög gazdaságot 2010-ben az összeomlás szélére sodorta az adósságteher, és eurózónán belüli partnereinek mentőcsomagjára szorult.

államadósság kötvény Görögország
Kapcsolódó cikkek