Pénz- és tőkepiac

A vártnál jobb forgalmat produkált az SAP

A német SAP szoftvergyártó a vártnál magasabb második negyedéves forgalomról és csökkenő nyereségről számolt be. Az SAP második negyedéves nyeresége éves összehasonlításban 18 százalékkal, 666 millió euróra csökkent.

A legnagyobb európai szoftvercég bevétele 10 százalékkal, 5,78 milliárd euróra nőtt, amely viszont meghaladta az elemzők által várt 5,71 milliárd eurót.

A vállalat csütörtökön azt is közölte, hogy az egyszeri tételek nélküli üzemi eredménye 3 százalékkal, 1,57 milliárd euróra emelkedett, elmaradt a szakértők várakozásának átlagában szerepelt 1,59 milliárd eurótól.

A negyedévben a felhő alapú szolgáltatásra újonnan jelentkezőkből származó bevétel 27 százalékkal, 932 millió euróra emelkedett. Elemzők előzetesen 33 százalékos emelkedéssel számoltak.

A német vállalat vezetője, Bill McDermott csütörtöki nyilatkozata szerint azonban csak azért maradt el az elemzői várakozásoktól a felhő alapú szolgáltatásra újonnan jelentkezőktől származó bevétel, mert néhány új ügyfél szerződésének aláírása a harmadik negyedévre csúszott, így a július-szeptemberi időszakra nagyon jó számokat várnak.

Az április-júniusi időszakban a klasszikus szoftverlicencekből és szolgáltatásokból származó bevétel 4 százalékkal, 3,83 milliárd euróra emelkedett, elemzők megjegyezték, hogy a rivális Oracle ugyanezen a területen 4 százalékos forgalomcsökkenésről számolt be.

Az SAP csütörtökön, a második negyedéves eredmények ismeretében, részben feljavította idei eredményvárakozását, továbbra is 6,8-7 milliárd euró üzemi eredményt vár, a korábbi 23,2-23,6 milliárd euró helyett azonban immár 23,3-23,7 milliárd euró forgalommal számolnak 2017-ben.

Az SAP illetékesei 500 millió eurós részvény-visszavásárlási program indítását is bejelentették csütörtökön. A németországi, walldorfi székhelyű SAP-nak több mint 130 országban van irodája, világszerte mintegy 87 ezer embert alkalmaz.

A magyar piacon közel két évtizede jelen lévő SAP Hungary Kft. nem csupán a magyar nagyvállalatok közel 60 százalékának üzleti megoldásszállítója, hanem az elmúlt évek során a kis- és közepes vállalatok partnerévé is vált. Nagyvállalati termékeit széles körben használják a versenyszféra mellett az államigazgatásban, a közszolgáltatásban, az egészségügyben és a felsőoktatásban is, míg a kis- és közepes vállalatokat megcélzó portfoliója (az SAP Business All-in-One és az SAP Business One rendszerek) bármilyen méretű, és bármely iparágban tevékenykedő cég üzleti folyamatait képes irányítani.

A jelenleg Magyarországon mintegy 800 alkalmazottat foglalkoztató SAP Hungary Kft. tanácsadási és oktatási tevékenysége is hozzájárult ahhoz, hogy az SAP mára a magyar informatikai piac egyik meghatározó szereplőjévé váljon. Az SAP részvényárfolyama csütörtökön délelőtt tizenegy óra előtt 0,57 százalékos mínuszban, 91,11 eurón állt a frankfurti tőzsdén.

oracle SAP szoftvergyártó
Kapcsolódó cikkek