Pénz- és tőkepiac

Zuhanásban a Norwegian

A Norwegian Air árfolyama közel 8 százalékot zuhant az oslói tőzsdén arra a hírre, hogy távozik Frode Foss pénzügyi vezérigazgató.

A Norwegian Air árfolyama közel 8 százalékot zuhant az oslói tőzsdén arra a hírre, hogy 15 év után távozik a légitársaság terjeszkedésében kulcsszerepet játszó Frode Foss pénzügyi vezérigazgató. Lemondását nem indokolta, s ezzel megriasztotta a befektetőket. Az időzítés sem volt optimális, a cég ugyanis ma közli második negyedéves eredményeit.

Az előjelek a júniusi utasforgalom alapján kedvezők, hiszen az egy évvel korábbihoz képest 10 százalékkal 3,06 millió főre nőtt a mutató. Az EBITDA (kamatok, adózás és értékcsökkenési leírás előtti eredmény) szintjén viszont 10,3 százalékos visszaesést várnak a Thomson Reuters elemzői a második negyedévre, s a vállalat kilátásait tekintve is megosztottak. Derékhaduk a részvényt tartásra javasolja, vételi és eladási ajánlás nincs is. Sok függ attól, hogy a négyéves előkészület és hathatós washingtoni lobbizás után most debütáló transzatlanti járataik mennyire válnak majd be. A kirívóan alacsony árakkal dolgozó norvégok Londonból Chicagóba és Austinba, Párizsból Bostonba és Oaklandba indítanak járatokat Írországban bejegyzett leánycégük közvetítésével. Európában utasszám alapján a Norwegian feljött a harmadik helyre, a fapadosok közük a Ryanair és az EasyJet van előtte.

Easyjet Ryanair Norwegian air
Kapcsolódó cikkek