Pénz- és tőkepiac

Ebben az országban van csak bérkülönbség igazán

Az FTSE-vezérek 4,5 millió fontot kerestek tavaly, ami 17 százalékos csökkenés 2015-höz képest, ám az átlagosan még így is 129-szer keresnek többet munkavállalójuknál.

A londoni vezető tőzsdeindex, az FTSE 100 cégeinek vezérigazgatói tavaly 160-szor kerestek többet az átlagos angol munkavállalónál – áll egy brit humánerőforrás-szervezet és egy tanácsadó friss tanulmányában. A jelentés szerint az érintett cégvezetők 4,5 millió fontot (5,9 millió dollárt) kerestek tavaly, ami 17 százalékos csökkenés 2015-höz képest, ám az átlagos FTSE-vezér még így is 129-szer keres többet saját munkavállalójánál.

Stefan Stern, a High Pay Centre tanácsadó igazgatója a Bloombergnek azt nyilatkozta: örvendetes a 17 százalékos bércsökkenés, szerinte ez a politikai nyomásnak és az ellenséges közvéleménynek köszönhető. Hozzátette, hogy a fejlemény megkésett, korlátozott és egyszeri is. Folyamatos erőfeszítéseket kell tenni, hogy a nagyvállalatok visszafogják a menedzseri fizetéseket – hangsúlyozta.

Forrás: MW

Theresa May kormányfő szemét is csípi a nagy cégek gyakorlata és a hatalmas bónuszok. Ezért a kabinet egyik fő feladatává tette a brit üzleti szférában tapasztalható méltánytalansággal szembeni küzdelmet. Ahogy tavaly júniusban fogalmazott: le kell számolni az irracionalitással a vállalatok gyakorlatában. Novemberben a kormány javaslatcsomagot készített a vállalatok vezetésének megreformálására. Ennek egyik fontos eleme, hogy a munkavállalói érdekképviselet része lenne annak az igazgatósági testületnek, amely megállapítja a vezetői fizetéseket,. A nyilvánosan működő részvénytársaságoknak pedig közzé kellene tenniük, mennyivel keresnek többet az igazgatóságban a cég átlagos munkavállalójához képest, vagyis a tőzsdei cégeknek színt kellene vallaniuk.

Az üzleti élet kétségeit fejezte ki a javaslatokkal kapcsolatban: a brit üzleti kamara igazgatója, Adam Marshall szerint lehetséges, hogy a szabályozás visszafogja a beruházásokat vagy jelentős vállalati terheket okoz. A javaslatcsomagról való konzultáció ellenére konkrét intézkedés még nem született.

Nemcsak a menedzsment és a munkavállalók között van nagy bérdifferencia. A felmérés szerint az FTSE 100 cégei közül csak hatnak van női vezérigazgatója, akiknek átlagosan 2,6 millió font az évi fizetésük, szemben férfi kollégáikkal, akiké 4,7 millió. A kormány javaslatcsomagja nem tartalmaz szabályozást arra nézve, hogy a nemi alapú egyenlőtlenséget hogyan küszöböljék ki.

font bérkülönbség FTSE
Kapcsolódó cikkek