Pénz- és tőkepiac

Hét és fél milliárd dollárért vásárol be a Total az olajpiacon

A Total, a világ egyik legnagyobb olajvállalata 4,95 milliárd dollárt fizet a dán Maersk gázüzletágáért részvényátruházással, emellett átvállalja a Maersk 2,5 milliárd dolláros adósságállományát. A Maersk amúgy is leválasztotta volna energia-üzletágát.

A Maersk dán konglomerátum tegnap bejelentette, hogy eladja olaj- és gázüzletágát a francia Total olajvállalatnak. A 7,45 milliárd dolláros üzlet hírére mindkét vállalat árfolyama emelkedett, a Maersk papírjai 3,5 százalékkal, a francia vállalatéi 0,25 százalékkal. A megállapodás értelmében a Total, a világ egyik legnagyobb olajvállalata 4,95 milliárd dollárt fizet a dán cégért részvényátruházással, emellett átvállalja a Maersk 2,5 milliárd dolláros adósságállományát.

Forrás: DPA

A Total célja, hogy növelje érdekeltségeit az Északi-tengeren. Ahogy Patrick Pouyanne vezérigazgató hangsúlyozta:

itt volt az ideje, hogy azt tegyék, „amit egy igazi olaj- és gázvállalat tenne egy szenvedő piacon: elindítani egy új projektet, vagy jó áron akvirálni új üzleteket

Pouyanne szerint a Total ajánlata alternatívát jelentett a Maersknek, a dánok ugyanis arra készültek, hogy az olaj- és gázüzletágat új cégként tőzsdére viszik, hogy megoldják az akut forráshiányt. Pouyanne szerint azonban egy gyenge piacon a tőzsdei kibocsátás az egyik legrosszabb megoldás lenne. Hozzátette: a többi nagy olajvállalat közül egyik sem

licitált az eszközökre. Soren Skou, a Maersk vezére kijelentette: már rég szerette volna a fő üzletágat, a tengeri áruszállítást leválasztani az energia-üzletágról. Skou még nem döntötte el, hogy elfogadja-e a Total felajánlott igazgatósági székét.

A felvásárlás jelzi azt is, hogy a nagy olajtársaságok készek előremenekülni: befektetnek a 2014-ben összeomlott olajpiacon, feltöltik készleteiket, és igyekeznek felfuttatni a kitermelést. A Royal Dutsch Shell 2015-ben összesen 70 milliárd dollárt fizetett a BG Groupért, idén januárban az Exxon Mobil vásárolt több mint 6,5 milliárd dollárért fúrási jogokat Texasban. A Total is erre pályázik: értékes olajmezőkre és kiépített infrastruktúrára. A Maersk ugyanis 8,5 százalékos részesedést birtokol egy a norvég Statoil által vezetett projektben, amely az óriási Johan Sverdrup-olajmezőt igyekszik fejleszteni. A mező alatt becslések szerint 2,8 milliárd hordónyi olaj van, a kitermelést két év múlva kezdenék napi 440 ezer hordóval, ez három éven belül 660 ezer hordóra kúszna fel. A Maersk emellett épp fejleszti a Culzean gázmezőt, ott szintén két év múlva kezdenék meg a kitermelést, és a becslések szerint a britek gázszükségletének 5 százalékát tudná fedezni. A Culzean olajat rejtő részén nemrég kezdték meg a kitermelést: a becslések szerint napi 60-90 ezer hordónyi energiahordozót hoznak majd fel.

total Maersk olajpiac
Kapcsolódó cikkek