Pénz- és tőkepiac

Hamar véget érhet az árfolyamrali

A gazdaság bővülése, a gyenge dollár és az elmúlt években visszaesett termelői kapacitások fűtik az ipari fémek piacát. A lapunknak nyilatkozó szakértő ugyanakkor már nem lát fantáziát a szektorban.

Kilőttek az ipari fémek árfolyamai az árutőzsdéken. A cink ára tíz, a rézé és az alumíniumé három-három éves csúcsra kapaszkodott. A cink 3125, a réz 6586, az alumínium 2081 dollárba került tonnánként tegnap délután. A cinkkészletek 2008 óta a legalacsonyabb szinten vannak, az egyebek mellett nagy mennyiségben az acél galvanizálásához használt fém idén 22 százalékkal drágult. Ráadásul a kínai cinkgyártás volumene a statisztikák szerint három éve a legalacsonyabb szintre ért. A világszerte gyorsuló a gyengébb dollár és a zsugorodó kínálat hajtotta felfelé az árakat. A réz 20, az alumínium pedig 23 százalékkal drágult idén.

Az elemzők szerint a piac jövője szempontjából az a fő kérdés, hogy lesz-e elegendő kereslet az ipari fémek iránt az árak szinten tartásához. „A kínai ingatlanpiacon tapasztalt árcsökkenések miatt inkább esésre kell számítani a jövőben” – mondta Taj Vong, a BMO Capital Markets kereskedelmi vezetője a Bloombergnek. Júliusban a vizsgált kínai nagyvárosok közül kilencben csökkentek, ötben pedig stagnáltak a lakásárak. Az ipari fémek szinte mindegyikének legnagyobb felhasználója az ázsiai ország, az alumínium termelésében pedig Kína a legnagyobb gyártó is. A többi ipari fém előállításában Indonézia és Dél-Amerika domináns.

Forrás: AFP

„Az elmúlt másfél-két évben ugyan középtávú trendfordulót láthattunk az ipari fémek piacán, a jelenlegi emelkedés mértéke azonban fundamentálisan már nem igazolható minden esetben. Sokszor a spekulatív pozíciók növelése hajtja fel az árakat, így volt ez Trump elnökké választásakor is” – mondta a Világgazdaságnak Hosszú Ferenc, az OTP Alapkezelő portfóliómenedzsere. A Trump-rali kezdetekor a nyersanyagok ára is kilőtt, az árfolyamok ráadásul annak ellenére magas szinten maradtak, hogy egyre világosabbá vált, egyelőre nincs fundamentális alapja az infrastrukturális tervekkel kapcsolatos optimizmusnak.

Hosszú távon az árak a gazdasági növekedéssel és az adott nyersanyag kereslet-kínálati jellemzőivel párhuzamosan mozognak. „Közép- és rövid távon számos hatás érvényesül a piacon, köztük például az elszámolási és leszállítási helyek közötti arbitrázsügyletek. Ha például Londonban drágább egy ipari fém, akkor Sanghajból érdemes szállítani” – mondta a szakértő.

Az ipari fémek piacán a korábbi évek visszaesése után jellemzően 2016-ban értek hosszabb távú mélypontra a kurzusok. „Ennek hatására eltűntek azok a cégek, amelyek csak magasabb áron tudtak termelni, és lassan túlkereslet alakult ki. A piaci fordulópont utáni ralival nem biztos, hogy egyensúlyi helyzetbe került a szektor. Közben ugyanis a hatékonysági fejlesztésekkel és a költségek csökkenésével megváltozott az iparág” – hívta fel a figyelmet Hosszú Ferenc. Az olcsóbb olaj mellett a fémek előállításához szükséges energia költségén tudtak spórolni a gyártók. A portfóliókezelő szerint sok a bizonytalanság a területen, a nemesfémek, az energia és a gabona piacán viszont jobb lehetőségek adódnak. Az év elején még 6-8 százalékban voltak rézshortok az alapban, a Trump-rali kifulladására számítva, a korábbi években pedig akár több 10 százalékban is, de ez megváltozott – mutatott rá a portfóliókezelő.

ipari fémek
Kapcsolódó cikkek