Pénz- és tőkepiac

Szeptembertől még könnyebben juthat olcsó hitelhez

Szeptember 1-től a korábbinál is kedvezőbbek lesznek a lakossági energiahatékonysági beruházások finanszírozására meghirdetett, nulla százalékos kamatú hitelprogram igénylési feltételei – derül ki a Magyar Fejlesztési Bank közleményéből.

Számos, az ügyfelek számára kedvező módosítást jelentett be szeptember 1-től a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) és a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) az európai uniós forrású, lakossági energiahatékonysági hitelprogram (GINOP-8.4.1/A-17 és VEKOP-5.2.1-17) kapcsán. Az áprilisi indulás óta folyamatos az érdeklődés az összesen 114,6 milliárd forint keretösszegű hitelprogram iránt, amely több tízezer lakás, illetve családi ház korszerűsítését teszi lehetővé.

A 2017. szeptember 1-jén életbe lépő módosításokat követően többek között lehetőség lesz arra, hogy a lakástakarék-pénztári megtakarításokat a kölcsön elő- vagy végtörlesztésére is felhasználhassák az ügyfelek. Rákossy Balázs, a Nemzetgazdasági Minisztérium európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkára elmondta:

a módosítások lényege, hogy a tapasztalatokat összegezve, olyan eljárási rend alakuljon ki, amely az igénylők valós körülményeit még inkább figyelembe veszi.

Ennek érdekében további változás, hogy természetes személy hiteligénylő esetén a 2 millió forint kölcsönösszeget elérő vagy azt meghaladó kölcsön esetén a tőkekitettség 70 százalékáról 50 százalékra csökken az elvárt fedezet mértéke. Szintén könnyítés, hogy a korszerűsítés tárgyát képező ingatlan rendeltetésszerű használatát már nem kell fűtési célú energiaszámlákkal igazolni. Lehetővé válik a részleges homlokzatszigetelés, vagyis a felvétele esetén már nem szükséges a lakóépület összes homlokzati síkjának szigetelése – áll a közleményben.

Fotó: Móricz-Sabján Simon

A finanszírozás terén szeptembertől a hiteligénylő a beruházás megvalósításához más, vissza nem térítendő támogatást is felhasználhat. Emellett a hitelkérelem benyújtását megelőzően megkezdett beruházás esetében, a projekt előkészítésével kapcsolatos, a hitelkérelem benyújtása előtt kiállított számla is elfogadható, időkorlát nélkül. Bernáth Tamás, az MFB elnök-vezérigazgatója közölte:

folyamatosan figyeljük a visszajelzéseket és pontosítunk a termékdokumentáción, ha szükséges. A célunk, hogy a lehető legtöbb család számára megoldást, segítséget nyújtsunk, erre a hitel feltételei kiválóan alkalmasak.

A lakossági energiahatékonysági hitelhez továbbra sem kapcsolódnak egyéb költségek, mint például a kezelési költség vagy az előtörlesztés díja. Az igénylőknek nem kell kamat- és árfolyamkockázattal számolniuk, vagyis a futamidő alatt csak a ténylegesen felvett hitelösszeget kell visszafizetni.

Az MFB Pontok hálózatának bővítésével az érdeklődők év végéig már 642 Ponton igényelhetik a nulla százalékos energiahatékonysági hitelt, illetve előzetes online hitelbírálati kérdőívet is kitölthetnek az mfbpont.hu weboldalon, ahol minden információ elérhető az MFB Pontokról és az európai uniós hitel- és kombinált hitelprogramokról.

energiahatékonysági hitelprogram hitel MFB
Kapcsolódó cikkek