Pénz- és tőkepiac

Történelmi mélyponton a lakossági betétkamatok

Hiába a mélypont, a hazai háztartások épp a júniust találták a legalkalmasabb hónapnak, hogy banki betétállományukat 100 milliárd forinttal növeljék.

A Magyar Nemzeti Bank adatai szerint júniusban a lekötött lakossági betétek átlagkamata 0,4 százalékos mélypontra csökkent, ami az éven belüli megtakarításokra fizetett kamatok eróziójával van kapcsolatban – az éven túli betétkamatok 1,07 százalékon lényegében stagnáltak.

Hiába a mélypont, a hazai háztartások épp a júniust találták a legalkalmasabb hónapnak, hogy banki betétállományukat az idei év legmagasabb értékével, 100 milliárd forinttal növeljék: a hónap végén a lakossági forintbetétek állománya 6291,4 milliárdot tett ki, ennek persze döntő része, 4378 milliárd látra szóló és folyószámlabetét volt.

Forrás: shutterstock

A BankRáció.hu banki betétajánlataiban tallózva egyelőre „tiszta” betéti akciót nem nagyon találunk, a pénzintézetek zöme értékpapírral kapcsolt konstrukciókat ajánl. De azért vannak kivételek.

A Pannon Takarék ugyan októbertől bevezeti a 2 hónapos lekötés lehetőségét, ám az induló, 0,01 százalékos kamat nem tér el az egy hónapos ajánlattól, s nem mondható izmosnak. Hasonló, 2 hónapos futamidőre ugyanakkor az OTP szeptember végéig meghosszabbította 0,3, illetve – 2,5 millió felett – 0,4 százalékos éves kamatajánlatát. A Sberbank augusztus végéig meghosszabbította a Talon megtakarítási számla 1 millió forint feletti összegre kínált 0,4 százalékos kamatát – ezt úgy érheti el ebben a hónapban az ügyfél, ha nem vesz ki a pénzt, illetve a számla állományát legalább 5 ezer forinttal növeli.

A MagNet Banknál elérhető az Apránként megtakarítási program. Itt az ügyfél választása alapján 3–60 hónapos időtartamra egy bizonyos megtakarítási célösszeget határoz meg. A maximum 15 millió forint lekötése esetén fizetett kamat a mínusz 0,50 százalék. Ha a vállalt megtakarítási összegek az ügyfél által megadott napon a megtakarítási programba jóváíródnak, akkor a bank további 0,20 százalékos kamatprémiumot is fizet.

Kombiakcióból ugyanakkor több is van. Az OTP a héten mutatta be új befektetési alappal és kamatozó kincstárjeggyel kombinált betétlekötési lehetőségét. Az OTP HozamTrió Szinergia XVI. Megtakarítási Csomagban a teljes megtakarítani kívánt összegen belül a 2 hónapos futamidejű akciós, évi 2,5 százalékos kamatozású lekötött betétben a pénz harmada lehet. A befektetni kívánt összegnek minimum harmada OTP Szinergia XVI. Tőkevédett Zártvégű Alapban kell hogy kamatozzon, míg a fennmaradó összeg egyéves kamatozó kincstárjegyben kerül lekötésre.

Az FHB-nál a Nyári Hozamduett Megtakarításban a lekötött betéttel azonos összegben vagy Magyar Posta Takarék Harmónia Vegyes Alapot, vagy az FHB Bank által forgalmazott más forintalapú befektetési alapot kell vásárolni. A megtakarításban minimum 200 ezer forint helyezhető el, amelyből FHB Hozamduett betétben minimum 100 ezer forintot kell lekötni. A a postai alappal új ügyfélnek 4 százalék is lehet, más alappal 3,25 a kamatcsúcs, a bank korábbi ügyfelei ennél átlagban 1 százalékkal kisebb éves kamatot kaphatnak a 2 hónapra.

Az MKB Bank az online számlanyitást ünnepli azzal, hogy az ilyen új ügyfél a számlanyitást követő 30 napon belül kombinált betéti konstrukciójukat is elérheti. Ebben a megtakarítás fele 2 hónapos, évi 2,47 százalékos kamatot kínáló betétbe kerül, míg a másik feléből 1 éves futamidejű kamatozó kincstárjegyet kell jegyezni.

mélypont betétkamat
Kapcsolódó cikkek