Pénz- és tőkepiac

Aligha van élet az Enefi piacán a tőkeleszállításon túl

Az Enefi által kibocsátott részvények száma 29 672 579 darabról 10 millió darab 10 forint névértékű dematerializált részvényre csökken.

Ellenszavazat nélkül döntött az Enefi rendkívüli közgyűlése a társaság alaptőkéjének leszállításáról. (Emlékezhetünk, hogy pár hete, az eredeti időpontban nem volt meg a határozatképességhez szükséges szavazatszám.) Eszerint bevonnak 19 672 579 darab 10 forint névértékű, a társaság saját tulajdonában lévő törzsrészvényt 196 725 790 forint összeggel. Így a társaság által kibocsátott részvények száma 29 672 579 darabról 10 millió darab 10 forint névértékű dematerializált részvényre csökken. Egyúttal az alapszabály alaptőkére vonatkozó pontját is módosították: az alaptőke 7,5 millió darab 10 forint névértékű, névre szóló, dematerializált törzsrészvényből (A sorozat), valamint 2,5 millió darab 10 forint névértékű, névre szóló, dematerializált dolgozói részvényből (B sorozat) áll.

Forrás: MW | Fotós: Kallus György

Az alaptőke leszállításának előzménye a négy éve született csődegyezség, amikor a pénzükre hiába váró vállalati kötvényesek részvényekbe forgathatták a követelésüket. Korábban a társaság a 2012/A jelű kötvényeknek közel kétharmadát nyomott áron, nagyjából 30 százalékon visszavásárolta. Így is jelentős volt a hígulás, a kötvénnyel és részvénnyel is rendelkező hitelezők duplán rosszul jártak, hiszen mindkét befektetésükön veszítettek. A kötvény-részvény csere során 50 millió darabra duzzadt a részvények száma, s a hitelezők kerültek többségbe a társaságban. Tavaly azonban már csupán szűk kisebbséget képviseltek a hitelezőből lett részvényesek, s addigra a részvényszámot is sikerült a közgyűlést megelőző szintre leszorítani.

Az Enefi (ex-RFV, majd ex-E-Star) települési és intézményi távfűtési rendszereket működtetett több országban. Budapesten 2007-ben, Varsóban 2011-ben lépett a parkettre. A lengyel piacról már korábban kivonult, kapcsolt vállalkozása a romániai projektjei közül utolsóként a gyergyószentmiklósi távfűtést adta át a helyi önkormányzatnak.

A piac láthatóan nem tudta eldönteni, hogy örüljön a részvénysűrítés hírének, vagy inkább szomorkodjon miatta. Valószínű persze, hogy a sűrítést, melynek terve hónapok óta tudott volt, már jó előre beárazták.

Kicsit sötétebbre színezte a napot, hogy az illetékes cégbíróság értesítése szerint a Magyar Nemzeti Bank törvényességi felügyeleti eljárást kezdeményezett a céggel szemben a cégcsoport korábbi részvényügyleteivel kapcsolatosan. Az Enefi vitatja a kérelemben foglaltakat, s Gagyi Pálffy Attila igazgatósági tag úgy nyilatkozott: „A társaság bízik a felügyelet feljelentése alapján indult cégbírósági törvényességi felügyeleti eljárás mielőbbi megszüntetésében, annak megalapozatlansága miatt.”

Kérdéses, hogy van-e élet az alaptőke leszállításán túl. A papírban egyelőre nincs sztori. A menedzsment középtávú terveiben csak a magyarországi projektek futamidő vége előtti értékesítése, a Romániában folyó perek lezárása és az üzemeltetési költségek csökkentése szerepel. Ez pedig sovány történet.

RÉSZVÉNYEK Enefi tőkeleszállítás
Kapcsolódó cikkek