Pénz- és tőkepiac

Érik a kártérítés a Waberer’snek

Az Európai Bizottság 880 millió eurós bírságot szabott ki a Scaniára, mert bebizonyosodott, hogy részt vett a kamiongyártók alkotta árkartellben.

Az Európai Bizottság 880 millió eurós bírságot szabott ki a Scaniára, mert bebizonyosodott, hogy részt vett a kamiongyártók alkotta árkartellben. A Volkswagen tulajdonában lévő Scania a bíróság szerint 1997 és 2011 között közrejátszott szektortársaival az értékesítési árak kialakításában, összehangolták az új emissziós technológiák bevezetésének időzítését, valamint ezek költségeinek vevőkre történő áthárítását. A szintén a Volkswagenhez tartozó MAN, a Daimler, a Volvo, az Iveco és a DAF júliusban elismerte, hogy részt vett a kartellben, ezért az EB összesen 2,9 milliárd euróra bírságolt négy gyártót. A MAN megúszta a büntetést, miután állítólag fontos információkkal szolgált a kartell leleplezéséhez. A Scania pénzbírsága a második legnagyobb, a Daimlert ugyanis egymilliárd euró befizetésére kötelezte a hatóság.

A helyzet súlyosságát jól tükrözi, hogy az európai utakon futó kamionok közül minden kilencedik a kartelltagok valamelyikének gyártószalagjáról gördült le. A büntetések befizetésével aligha könnyebbülhetnek meg a cégek, több fuvarozótársaság is jelezte, hogy perbe fogja a gyártókat, és kártérítést követel.

A hazai Waberer’s még július közepén közölte a honlapján, hogy a müncheni bíróság előtt kártérítési igénye érvényesítése érdekében keresetet nyújtott be egyes tehergépjármű-gyártók által az Európai Gazdasági Térségben (EGT) megvalósított versenyellenes, különösen a közepes és nehéz tehergépjárművek összehangolt árazására irányuló magatartás miatt. A Waberer’s és jogelődei 1997 januárjától több ezer kamiont lízingeltek és vásároltak különböző kartellrésztvevőktől, így jelentős összegű káruk származhatott az árkartell miatt. A Waberer’s a túlárazás következtében elszenvedett kár mértékének értékelésére és felbecsülésére közgazdász szakértő kirendelését kérte a bíróságtól.

Volvo MAN Daimler kártérítés Waberer’s
Kapcsolódó cikkek