Pénz- és tőkepiac

Nyolcadolt árfolyamon forognak mától a Mol-papírok

Mától hatályos a Mol-részvény felosztása (split) a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT): a társaság nyolcadolta részvényárfolyamát, a papírok névértéke mától 125 forint.

Mától hatályos a Mol-részvény felosztása (split) a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT): a társaság nyolcadolta részvényárfolyamát, a papírok névértéke mától 125 forint a korábbi 1000 forint helyett. A BÉT közleménye szerint a mai nyitó árfolyamot a tegnapi záróárak nyolcadolásával, az algebra szabályai szerint 1 forintra kerekítve határozták meg.

A felaprózással kapcsolatban a befektetőknek nincs semmilyen tennivalójuk, a kereskedésben pedig nem lesz fennakadás, ahogy az eddigi splitek alatt sem volt

– közölte a Világgazdasággal az elszámolást végző Keler Zrt.

A split során a túl magas nominális árfolyamú részvényeket, azok névértékét és árfolyamát is felosztják. Az eljárás oka, hogy a lakossági befektetők vonzóbbnak találják az alacsonyabb nominális értékű papírokat, így a splittel egy vállalat kibővítheti kisbefektetői bázisát. Az Egyesült Államokban megszokott ez a lépés, ott a 100 dolláros jegyzést tekintik a lélektani határnak, amely fölött darabolják a papírokat. Elméletben nem járnak jobban a kereskedők a split után, mivel – a Mol esetében – nyolcszor több, de nyolcadannyit érő lesz a birtokukban, technikailag pedig a darabolás nincs semmilyen hatással az árfolyammozgásra. A tapasztalatok mégis azt mutatják, hogy a split után nő az adott papír forgalma és árfolyama is.

Magyarországon a blue chipek közül a OTP 2002-ben, a Richter pedig 2013-ban esett át a daraboláson, mindkét társaság jól járt az eljárással: árfolyamukban és forgalmukban is a BUX-ot meghaladó mértékben nőtt a papírok kurzusa. A kisebb papírok között akad rossz példa is: az Állami Nyomda 2008-as splitje után az árfolyam bő harmadával, a forgalom pedig több mint 60 százalékkal esett.

Van potenciál a Molban, ami a felosztás után is lökést adhat az árfolyamnak az Equilor Befektetési Zrt. szerint. A brókercég szakértői úgy vélték: a makrogazdasági környezet támogató, a vállalat fundamentumai jók. Kedvező a részvénypiaci hangulat is a szakértők szerint az INA lehetséges eladása, a kiskereskedelmi szegmens bővülése, a jó előző féléves jelentés és a javuló kilátások miatt. Cinkotai Norbert, a KBC Equitas elemzője ­lapunknak azt mondta: nem lát olyan jelet a részvénypiacon, amely negatívan befolyásolná a splitet, sem az INA-ügy, sem a választott bírósági eljárás nem olyan horderejű tényező, amely miatt bezuhanhatna a jegyzés. A szakértő szerint a Mol elérheti a korábbi 25 ezer forintos szintnek megfelelő 3125 forintos jegyzést. Vágó Attila, a Concorde Értékpapír Zrt. vezető elemzője azonban nem számít jelentős emelkedésre a részvényárfolyamban. Mint a Világgazdaságnak fogalmazott:

a Richter és az OTP esetében a feldarabolás után mindig jött olyan hír, amely rendkívül pozitívan érintette a vállalatok fundamentumait. Nyilván nem tudni, hogy a Molnál kapunk-e hasonló hírt, a szakértő szerint ennek hiányában csak enyhén emelkedhet a forgalom és az árfolyam is.

A feldarabolást a Keler és a BÉT automatikusan végzi, a befektetők már ma reggel a módosított árakkal és részvénymennyiséggel találkozhatnak a részvényszámlájukon. A BÉT közölte a technikai részleteket is. Az azonnali piacon az árlépésköz 5 forintról 1-re változik. A származékos piacon az árlépésköz ugyanígy módosul, az értéke viszont 250 forintról 400 forintra nő. A Mol opciós kontraktusok árlépésközértéke a következők szerint változik: ha a prémium 100 forint alatti, akkor 200 forint; ha a prémium 100 és 1000 forint közötti, akkor 400 forint; ha pedig a prémium meghaladja az 1000 forintot, akkor 800 forint. Hogy a felosztás ne okozzon a BUX indexek számításában torzulást, a tőzsdére bevezetett részvénymennyiség megnyolcszorozódik: 102 millió helyett közel 820 millió részvény lesz.

részvény nyolcadolás Mol papírok
Kapcsolódó cikkek