Pénz- és tőkepiac

A tervezettnél több forrást vont be a Polish Enterprise

Kelet-Közép-Európa egyik legnagyobb magántőke-befektetési társasága, az Enterprise Investors három hónap piaci jelenlét után lezárta a forrásgyűjtést a Polish Enterprise Fund VIII alapnál.

Kelet-Közép-Európa egyik legnagyobb magántőke-befektetési társasága, az Enterprise Investors (EI) bejelentette, hogy három hónap piaci jelenlét után lezárta a forrásgyűjtést a Polish Enterprise Fund VIII (PEF VIII) alapnál – közölte a vállalat tegnap az MTI-vel. A cég kilencedik alapja 498 millió euró összeggel, az eredetileg meghatározott 450 millió euró felső korlát felett zárt.

A PEF VIII a második legnagyobb alap a vállalat történetében, és a pénzügyi világválság óta létrehozott legnagyobb alap. Az összegyűjtött tőke több mint 90 százaléka a társaság korábbi alapjainak befektetőitől érkezett, a fennmaradó összeg pedig új befektetőktől. Az alap befektetőinek mintegy 60 százaléka európai, 30 százaléka egyesült államokbeli, 10 százaléka pedig globális pénzügyi intézmény – hangsúlyozták.

Elődeihez hasonlóan ez az alap is olyan iparágakra összpontosít, amelyek annak köszönhetik növekedésüket, hogy a kelet-közép-európai országok belföldi fogyasztása egyre inkább közelít a 2004 előtti „régi” uniós tagállamok szintjéhez. Az EI jelentős ügyleti és kilépési tapasztalattal rendelkezik ezeken a területeken. A PEF VIII a régió erősödő nemzetközi értékesítési jellege és versenyképes költségszintje révén növekvő ágazatokat is kiemelt befektetési célpontként kezel (például ipari termékek, szolgáltatások és információs technológia).

Az új alap fő tevékenysége középvállalatok kivásárlása, valamint dinamikusan fejlődő vállalkozások növekedési szakaszának finanszírozása lesz. Az alap 20 és 75 millió euró közötti magántőke-befektetéseket tervez a piacon már jelen lévő vállalatokba. A tőke legalább 50 százalékát Lengyelországban fogják lekötni, amely változatlanul az EI elsődleges célpiaca – olvasható a társaság közleményében.

Polish Enterprise forrásbevonás
Kapcsolódó cikkek