Pénz- és tőkepiac

Ami fáj, az a kamatkörnyezet

A bankoknak két területen nehéz megfelelő szakképzett munkaerőt találni, az egyik az informatika, a másik pedig a fióki tanácsadó – többek között ez hangzott el a Budapest Economic Forum bankvezéri kerekasztal beszélgetésén.

“Ami fáj, az a kamatkörnyezet” – mondta Jelasity Radován a Budapest Economic Forum bankvezéri kerekasztal beszélgetésén. A azonban jót tehet a bankok jövedelmezőségének. Ugyan nem előnyös az alacsony kamat, de a hitelfelvevőknek egy lehetőséget nyújt. Nehéz szakembert találni, a takarék fiókoknak a településen élő egy-két szakképzett dolgozóért kell megküzdenie.

Mind a kkv-knak, mind a nagyvállalatoknak gondot jelent a munkaerőhiány, azonban érdekes módon a nagyobb cégeknél súlyosabban jelenik meg az, hogy nem találnak megfelelő alkalmazottakat

- mondta Kevin A. Murray, a Citibank Magyarország és Közép-Európa régió vezérigazgatója.

A bankoknak két területen nehéz megfelelő szakképzett munkaerőt találni, az egyik az informatika, a másik pedig a fióki tanácsadó. “Egyszer a Skynet készen lesz és már nem lesz szükség ránk, emberekre” – mondta Vida József, a Takarékbank és az FHB igazgatóságának elnöke. Persze amíg ez az idő eljön, addig az emberi erőforrás körültekintő kezelésére van szükség, az árazásban ugyanis nem lehet érvényesíteni ezt a béremelésigényt.

2020 után lehetnek a gazdaságban kockázatok, ami az tetőzése, az EU-források esetleges csökkenése lehet. Kilenc országban vagyunk jelen, ebből nyolcban jó a makrohelyzet

- mondta Wolf László, az OTP vezérigazgató-helyettese.

A konferencia résztvevőinek megoszlott a véleménye arról, hogy melyik termékek hajthatják a bankok nyereségességét, a legtöbben a lakossági jelzáloghitelezéstől, illetve fedezetlen hitelektől várják a profitot (23-23 százalék), de a kkv-hiteleket is sokan (22 százalék) tartják fontosnak. A lakossági befektetési és tranzakciós szolgáltatásokat 12 százalék, a vállalati befektetési és tranzakciós szolgáltatásokat 11 százalék, a nagyvállalati hiteleket pedig 9 százalék említette.

OTP Takarékbank Citibank Budapest Economic Forum
Kapcsolódó cikkek