Pénz- és tőkepiac

Felülvizsgálja Magyarországot a Moody’s

Pénteken este teszi közzé a Moody’s a hosszú lejáratú hazai államadósság besorolásának felülvizsgálatát.

A jövő héten megjelenő makrogazdasági adatok közül a január–augusztusi kereseti és a szeptemberi államháztartási adatok számíthatnak a legnagyobb figyelemre, ezenkívül építőipari statisztikát is publikál a KSH, pénteken pedig a Moody’s teszi közzé a hosszú lejáratú hazai államadósság besorolásának felülvizsgálatát.

Hétfőn üres a hazai makronaptár, kedden az építőipar augusztusi és első nyolchavi kibocsátását közli a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Forrás: AFP

A Nemzetgazdasági Minisztérium csütörtökön részletes tájékoztatót ad az államháztartás központi alrendszerének szeptember végi helyzetéről, és szintén aznap jelenik meg a keresetek január–augusztusi alakulásáról szóló statisztika is. A nemzetközi porondon a szokásos mintával összhangban először a kínai gazdaság harmadik negyedéves teljesítményéről juthatunk adatokhoz, szintén csütörtökön. Az elemzői előrejelzés szerint az éves bázisú növekedés az első fél évben látott 6,9 százalékról 6,8 százalékra csökkenhetett, míg a negyedéves bázisú dinamika maradhatott 1,7 százalékon (évesítve szintén 6,8 százalék). Ha így alakul, nagyon megnő a valószínűsége annak, hogy 2017-ben az általánosan várt lassulás helyett gyorsul a kínai gazdaság növekedése – véli Dunai Gábor, az OTP makrogazdasági elemzője. Míg egy esztendeje 6,7 százalékkal bővült a addig 6,8 százalékos harmadik negyedéves dinamika mellett 6 százalék alatti utolsó negyedéves növekedés esetén látnánk csak lassuló éves átlagos ütemet. Érdemi bázishatás hiányában ennek nagyon alacsony a valószínűsége. Legalább 6,4 százalék feletti utolsó negyedéves éves növekedés mellett pedig gyorsulna a GDP-dinamika.

A rövid bázisú konjunktúraadatok megerősítik azt a képet, hogy megállt a kínai növekedés lassulása. Az ipari termelés, a kiskereskedelmi forgalom és az infrastrukturális beruházások éves indexe tavaly óta már nem esik tovább, miközben a külkereskedelmi forgalom ismét érdemben bővül (a 2015 óta reálértelemben leértékelődő jüannak is köszönhetően). A hitelkihelyezés tempója a magánszektorba nem lassult, erről az oldalról továbbra is történelmi csúcsot jelentő impulzust kap a gazdaság. Mindeközben a fogyasztói árindex 2 százalék alatt alakul. A háztartások fogyasztása a GDP-ét meghaladó ütemben bővül.

Egyelőre stabilnak tűnik tehát a kínai gazdaság, a legnagyobb kockázatot továbbra is a túlzott (és nem csökkenő) eladósodottság és az ebből adódó bankrendszeri fenyegetések jelentik – véli a szakértő.

A hét utolsó munkanapja kiemel­ten fontos a magyar gazdaság számára. Pénteken este teszi ugyanis közzé a Moody’s a hosszú lejáratú hazai államadósság besorolásának felülvizsgálatát. Meglepetés nem várható, az egyetlen kérdés, hogy vajon a jelenlegi stabilról pozitívra változtatja-e a kilátásokat a hitelminősítő – mondta Dunai Gábor. Ha ez megtörténne, az újabb lökést adhatna az szerinte ismét erősödő forintnak. A fejlett piacokon érezhető bizakodás (történelmi csúcs a legtöbb részvényindexben) és az ismét a gyengülés irányába forduló amerikai dollár élénkíti a kockázatosabb eszközök iránti keresletet, ebből profitál most a forint is.

Nem véletlen tehát, hogy Nagy Márton, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnöke ismét a forint ellenében beszélt, amikor hangsúlyozta, hogy az inflációs várakozások alacsony szinten horgonyzottak Magyarországon, és a külső környezet is fékezi az árdinamikát. Dunai szerint ha a Moody’s pozitívra változtatja a kilátást, és a külső pozitív befektetői hangulat fennmarad (erre jó esély kínálkozik), az MNB-nek esetleg fajsúlyosabb lépésekre is szüksége lehet, amennyiben el akarja kerülni a forint további erősödését.

moody's hitelmiősítő felülvizsgálat
Kapcsolódó cikkek