Pénz- és tőkepiac

Szomorkás volt a szeptember a régió tőzsdéin

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexének 2,1 százalékos szeptemberi esése majdnem kétszerese annak, mint amennyit a régió tizenegy börzéje átlagosan összehozott.

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexének 2,1 százalékos szeptemberi esése majdnem kétszerese annak, mint amennyit a régió tizenegy börzéje átlagosan összehozott. Utóbbiak – beleértve a BUX-ot is – 1,04 százalékkal csúsztak lejjebb az elmúlt hónapban.

Ha csak az első számú tőzsdéket nézzük, akkor jóval nagyobb az eltérés, ugyanis a pesti, a varsói, a bécsi, a bukaresti és a prágai börze vezető mutatói átlagosan 0,39 százalékot veszítettek. Bukarestben a pestihez hasonló, Varsóban még nagyobb, 2,5 százalékos volt a mínusz, míg Prágában és Bécsben pluszt könyvelhettek el a befektetők. Az első kilenchavi indexváltozást vizsgálva már előrébb van a pesti parkett. A felmutatott 16,5 százalékos nyereség a nagyok között a középmezőnyhöz sorolja a BUX-ot, amely 1,8 százalékot vert a régiós átlagra. Budapest a teljes mezőnyt tekintve is a jobbak közt szerepelt.

A szeptember havi forgalom tekintetében Bécs és Varsó után stabilan a harmadik helyen áll a térségben a Budapesti Értéktőzsde. Annak ellenére ez a helyzet, hogy a ljubljanai börze 29,5 százalékos forgalomcsökkenése után Budapesten esett vissza leginkább, 10,6 százalékkal a nyíltpiaci üzletkötések összértéke az elmúlt hónapban. Bár arányát tekintve a szlovén csökkenés látványos, az ottani, 9,1 milliárd forintnak megfelelő egész havi érték Budapesten alig egy átlagos napnak felel meg. A régióban a pozsonyi és a szófiai forgalmi adatokat nem tették még közzé, de azok is rendkívül alacsony szintre várhatók.

Látványos változás a régiós forgalmi rangsorban a bukaresti 137,5 százalékos bővülése. A rendre negyedik helyen álló romániai börze 50 millió forint híján megelőzte a rangsorban harmadik prágait, holott utóbbi forgalma is 13,9 százalékkal bővült. Augusztusban még 62,3 milliárd forintnyival volt több a prágai üzletkötések értéke a részvénypiacon. A látványos bukaresti növekedés hátterében az áll, hogy szeptemberben a Fondul Proprietatea eladott 1,45 milliárd OMV Petrom-részvényt. Ez az olaj- és gázipari csoport papírjainak 2,56 százaléka. Szeptemberben így 473,5 millió lej (kb. 32,03 milliárd forint) értékben cseréltek gazdát az OMV Petrom részvényei, ami a bukaresti tőzsde havi forgalmának csaknem negyede.

Augusztusban még csupán a nyolcadik legforgalmasabb papír volt az OMV Petrom 36,15 millió lejes (kb. 2,4 milliárd forint) üzletkötési értékkel.

indexek tőzsde szeptember
Kapcsolódó cikkek