Pénz- és tőkepiac

Vakvágányra terelte a korrupció az ukrán állami vasúttársaságot

Két év alatt 150 millió hrivnya (5,7 millió dollár) tűnt el nyomtalanul a gigantikus monopolcégben. A vádhatóság jelezte, az első számú felelős Vojceh Balcun.

Újabb külföldi „légiós” távozott Ukrajnából. A 2014-es Euromajdan után litván, grúz, amerikai és német politikusok lettek ukrán miniszterek, kormányzók, stratégiai állami vállalatok irányítói. Mára azonban szinte elfogytak. Legutóbb az ukrán vasúttársaság elnökének, a lengyel Vojceh Balcunnak intettek búcsút.

Forrás: AFP

A hivatalos verzió szerint önként, családi és személyes okokból köszönt le az Ukrzaliznica éléről és tért vissza hazájába. A valóságban azonban árnyaltabb a kép. Balcunból elege lett a hatalmi elitnek, másnak kell a széke – mondják sokan, köztük Viktor Csumak ellenzéki parlamenti képviselő. Balcun 2016-tól vezette az állami társaságot évi 1,5 millió dolláros fizetésért. A lengyel csúcsmenedzsert – aki hazájában öt év alatt a csőd szélén táncoló PKP Cargo S. A. vasúti vállalatból nyereséges céget csinált, majd pedig a LOT légitársaságnál próbált szintén tüzet oltani – azzal a céllal hozták Ukrajnába, hogy felszámolja a korrupciót a vasútnál. A legelején nagy lendülettel vetette bele magát a munkába, de hamar feladta. Már tavaly is azt nyilatkozta, az ő célja a cég zavartalan működtetése, a korrupció feltárása pedig az illetékes hatóságok feladata. A Petro Porosenko elnökhöz hű Jurij Lucenko főügyész hivatala hozzá is látott a társaságnál folyó esetleges törvénytelenségek feltárásához, csakhogy annak az lett a vége, hogy megállapították: két év alatt 150 millió hrivnya (5,7 millió dollár) tűnt el nyomtalanul a gigantikus monopolcégben. A vádhatóság jelezte, az első számú felelős Vojceh Balcun.

A lengyel menedzsernek azt is a szemére vetették, hogy nem látja el tisztességesen a feladatát. Ezt azzal támasztották alá, hogy 2016-ban a 145 munkanapból csak 87-et töltött hivatalában, az idén pedig a 103 munkanapjából csupán 45 alkalommal ment be az irodájába. A hazájában a Chemia rockbanda zenészeként is ismert menedzser számokkal sietett bizonyítani, igen­is hasznos munkát végzett az Ukrzaliznica vezetőjeként. Az év első fél évében 3,9 milliárd hrivnya (150 millió dollár) tiszta nyereséget könyvelhetett el a társaság. Egy év leforgása alatt 8,7 milliárd hrivnyát sikerült törleszteni a céget terhelő hatalmas adósságból, csak az ő vezetése alatt összesen 6,6 milliárd hrivnyával csökkentek a tartozások, ami 15 százalékos javulást jelent. Ennek ellenére a társaság maga továbbra is maga előtt görget egy 37,3 milliárd hrivnyás adósságpoggyászt. Balcun azt is jelezte, a vasútnak hála tavaly 15,2 milliárd hrivnya folyt be az állam zsebébe, idén hat hónap alatt pedig további 8 milliárd.

Ukrajna állami vasút korrupció
Kapcsolódó cikkek