Pénz- és tőkepiac

Változtat a BUBOR árjegyzésen a jegybank

Januártól az eddigi 1 és 3 hónap mellett a 6 hónapos futamidőre is kiterjeszti a jegybank a kötelező érvényű BUBOR (budapesti bankközi kamatláb) árjegyzést, emellett nő a kötelező minimális ügyletméret és 10 bázispontra szűkül a hitelkihelyezési és -felvételi oldal közti fix szpred – tájékoztatta a Magyar Nemzeti Bank (MNB) az MTI-t.

A jegybank közleménye szerint az MNB referenciamutató jegyzési bizottsága (rjb) október 30-i ülésén döntött a BUBOR szabályzat változtatásáról.

Forrás: AFP

Ismertették: a kötelező érvényű árjegyzés 2016. májusi bevezetése után érdemben emelkedett az 1 és 3 hónapos BUBOR-hoz kapcsolódó fedezetlen bankközi forgalom, valamint nőtt a BUBOR információtartalma. Az elmúlt hónapokban azonban ez a trend megfordult:

a hosszabb futamidőre vonatkozó BUBOR jegyzések a forgalom jelentős csökkenése mellett kevésbé, illetve késve reagáltak azokra a piaci folyamatokra, melyek más mutatókban megjelentek. Emellett a 3 hónaposnál hosszabb futamidőkön továbbra sincs piaci forgalom, ami korlátozhatja a monetáris transzmisszió hatékonyságát a hozamgörbe hosszabb szegmensében.

Az MNB igazgatósága ezért felkérte az rjb-t, tegye meg a szükséges lépéseket a piac árfeltáró funkciójának erősítésére a BUBOR mögötti fedezetlen bankközi piacon, különös tekintettel a hosszabb szegmensre.

A bizottság ennek érdekében a kötelező érvényű BUBOR jegyzést kiterjesztette a 6 hónapos futamidőre. A kötelező minimális ügyletméretet az 1 hónapos futamidőn 100 millió forintról 150 millió forintra, a 3 hónapos futamidőn 50 millió forintról 100 millió forintra emelte, a 6 hónapos futamidőn pedig bevezette az 50 millió forintos minimális ügyletméretet. A fix szpredet 15 bázispontról 10 bázispontra csökkentette a bizottság.

A változtatások 2018. január 2-án lépnek hatályba.

Közölték: a jegybank továbbra is kiemelt figyelmet fordít a BUBOR kamatjegyzésekhez kapcsolódó piaci folyamatok monitorozására, és indokolt esetben további lépéseket tehet.

budapesti bankközi kamatláb Bubor MNB
Kapcsolódó cikkek