Pénz- és tőkepiac

Csomagszállításból profitál a brit posta

A Royal Mail negyedmilliárd fontos adózás előtti eredménnyel zárta üzleti félévét: a cég levélforgalma gyorsan csökken, a csomagoké viszont drasztikusan nő.

Az Európával való szoros üzleti kapcsolatoknak, ezen belül is a csomagforgalom kiugró növekedésének köszönhetően a várakozásokat felülmúló nyereségről számolt be a brit királyi posta, a Royal Mail. A szeptember 24-én lezárt üzleti félév 250 millió fontos adózás előtti eredményt hozott, ami kétmillióval elmarad ugyan a tavalyitól, de enyhén jobb az elemzői konszenzusnál.

A forgalom viszont bővült, mégpedig két százalékkal 4,83 milliárd fontra. A postacég hazai és nemzetközi levél és csomagforgalmát bonyolító UKPIL ebből 3,62 milliárd fontot szállított, míg az európai csomagkézbesítő szolgálatuk, a kontinens 41 országában dolgozó GLS 1,2 milliárdot hozott a konyhára, szemben az előző évi 942 millió fonttal. A kedvező hírek nyomán 4,6 százalékkal erősödött a Royal Mail árfolyama a londoni tőzsdén – írja a Reuters.

Forrás: AFP

Rossz hírek is érkeztek Londonból, ugyanis a Távközlési és Kommunikációs Szakszervezet még mindig vitában áll a Royal Maillel a vállalati nyugdíjreform ügyében. A több mint egy éve húzódó tárgyalások eredménytelensége rányomta bélyegét a Royal Mail tavalyi tőzsdei teljesítményére, a 2013-ban privatizált majd börzére vitt társaság piaci értékének ötödét veszítette el emiatt. A cég figyelmeztette is befektetőit, hogy a disputa a folyó üzleti félévben is negatívan befolyásolhatja a részvényárfolyamot.

Amúgy az üzleti alapokon működő Royal Mail üzleti teljesítményére nem lehet különösebb panasz, a cég a magánosításkor drasztikus leépítéseken ment át, elsősorban a számos vezetői szint közül számoltak fel párat, eszközöket, ingatlanokat adtak el, s minden téren a költséghatékonyság szempontjait érvényesítették.

A posta átalakítása azonban folyamatos, az elektronikus kommunikáció, az emailek korában a levél egyre inkább kimegy a divatból, ám amit ezen veszítenek, az az internetes és árurendelés gyors felfutása révén bőven visszajön. Gerald Khoo, a Liberum elemzője arra foigyelmeztet, hogy a Royal Mail vezetésének újabb költségcsökkentő intézkedéseket kell kidolgoznia, miközben technológiai fejlesztésekkel is készülnie kell a versenytársak folyamatos előretörésére.

GLS csomagszállítás Royal Mail posta
Kapcsolódó cikkek